Yazar & Katkı Rehberi “Daha İyi Makale ve Çalışma Nasıl Hazırlarım”

"Daha etkili, kullanıcı dostu makale ve çalışma nasıl hazırlarsınız? Kısa ve öz cümlelerle 1000 - 2000 kelimeye kadar makale yazabilirsin."

“Yazar & Katkı Rehberi, SEO uyumlu, Rastgelelik Arama Motoru ve diğer arama motorlarına uygun nitelikle makale hazırlamanı, nitelikli ve kullanıcı dostu çalışmalar oluşturmanı sağlamak amaçlı hazırlanmıştır. Hedef kitleniz bahsettiğiniz konuda daha önce eylemde bulunmamış, sizden destek bekleyen kişiler olacak. Bu kişilerin belkide çoğu sizin bahsedeceğiniz konuya aç olacak, yana yakara, deli divane olmuşcasına İnternette sizin hazırladığınız çalışmayı arayan bireyler olacak. Dolayısıyla makalenizin ve çalışmalarınızın olabildiğine açık, derli ve toplu, dahası bilgilendirilci ve sorulara kısa zamanda yanıt verebilecek düzeyde olması gerekmekte. 
Biz, Rastgelelik Arama Motoru olarak makale yazarken, içerik oluşturup çalışma hazırlarken temel amacımız gerek telaşlı okurları bilgiye en kısa sürede kavuşturmak, gerekse sabırlı ve okumayı seven okurlara olabildiğince bilgilendirici içerik sunmaktır. Çalışmalarınız olabildiğinde zengin, bilgilendirici ve muhtemel sorulara lafı uzatmadan yanıt veriyor olmalıdır. Lafı uzatmadan, anahtar kelimelere boğmadan, yanıltıcı ve kaynağı belirsiz teorilerle kullanıcıyı yormadan çalışmalar oluşturulmalıdır. 

Arama motoru kullanıcılarının büyük kısmı artık uzun makalelerden, soruya dolambaçlı cevap veren içeriklerden uzak duruyor. Kısa sürede sorusunun cevabını kısa ve öz biçimde bulmak istiyor. Geleneksel yayımcıların tarzından uzak duran kullanıcılarımız, eski kuralları unutmamız gerektiğini bizlere aslında hatırlatıyor. Sayfalar dolusu bilgi, yazara ait pagraflarca yorum ve ek bilgi görmek istemiyor. Bunlar için farklı merciler kullanıcılara hizmet sağlıyor ama genel olarak biz, arama motoru kullanıcıları bu tarz çalışmalardan artık uzak duruyor. 

Unutma! 
Aşağıdaki sıraladığımız bilgiler ve hazırladığımız çalışma sana yazarken ve çalışmanı hazırlarken rehber olması amacı güder. Ayrıca her kuralın istisnasının da olduğunu ve değiştirilebileceğini unutma. Tüm çalışmalarında kuralları aklının bir köşesinde tut ama her zaman sağduyunu kullan. 

Soru, öneri ve görüşlerini bu çalışmanın yorum kısmında belirtmekten çekinme!

Konunun Belirlenmesi ve Seçimi

Dilediğin her konuda makale yazabilir, özgün bir çalışma hazırlayabilirsin. Geniş kapsamlı veya dar kapsamlı konu belirleyebilirsin. “Web site nasıl hazırlanır?” şeklinde bir makale veya çalışma hazırlayarak genel kapsamlı konu belirleyebileceğin gibi, aynı zamanda “WordPress ile web site nasıl hazırlanır?” şeklinde de bir makale ve çalışma hazırlayarak daha dar kapsamlı konu seçebilirsin. 

Şayet Rastgelelik Arama Motoru veritabanımızda veya hizmet platformlarımızda oluşturmak istediğiniz içeriğe, makaleye ve çalışmaya dair bir oluşum mevcut ise yenisini oluşturmak yerine mevcut çalışmanın daha da geliştirilmesini sağlamalı, eksikler üzerine dar kapsamlı içerikler oluşturmalısınız. Bu durum blog siteleriniz için de geçerlidir. Blogunuzda mevcut bir konuya odaklı makaleniz varsa aynı konuda yeni bir makale yazmak yerine, farklı konuya odaklanarak yeni bir makale hazırlayabilirsin. Ancak mevcut olan makale veya çalışmayı geliştirmeni, güncellemeni ve ona ilişkin diğer soruları yanıtlayabilecek çeşitli çalışmalar hazırlamanı tavsiye ediyoruz. 

Biz, herkesin platformumuzda kendi içeriğini oluşturmasından ziyade herkesin katkısıyla verimli çalışmaların ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Sen de sitende veya bizim platformlarımızda onlarca dağınık çalışmadan ziyade tek bir kaliteli çalışmanın olmasını hedeflemelisin. Dağınık, yetersiz onlarca makale ve çalışma yerine sağlam ve kaliteli bir tek çalışma ortaya koymak çok daha verimlidir. 

Başlık Belirlenmesi

Çalışmayı ve makaleyi en iyi şekilde tarif edecek en kısa başlığı belirlemek, en sık kullanılan sözcükleri tercih etmek büyük önem teşkil ediyor. Rahat ol ve süslü sıfatlardan uzak dur. Kısa ve öz konuya odaklı başlıklar belirle. 
Ayrıca bir tercih meselesi ama soru işareti (?) başlık sonuna eklemeyebilirsin. Zaten “Nasıl yapılır” şeklinde başlıklar kendilerince bir soru ifade eder. Manasal olarak zaten soru işaretini kendileri kullanıcıya sunarlar. 

Giriş Kısmı

Bir makale ve çalışmanın giriş kısmı, okur ve kullanıcının konuya devam edip etmemesini belirleyen, karar vermesini sağlayan en önemli kısımdır. Bu alanda makale ve çalışmanda ne tür bilgilere yer vereceğini, hangi sorulara yanıtlar sunacağını belirtmelisin. Giriş kısmının tarz ve tonu konuya ve senin tarzına bağlı olacaktır. Kendini bir kurala bağlayıp, kısıtlama. 

Bu arada yazım tarzında “Sen” veya “Siz” yahut “Biz” şeklinde konuşma üslubu oluşturabilirsin. Ancak trend olan konuşma diline yakın “Sen” dili ile makalelerin artık hazırlanması. Sen de doğrudan kullanıcıya samimi bir dille hitap etmeli, bu şekilde bir tarz oluşturmalısın. 

Şayet ciddi bir konu hakkında çalışma hazırlıyorsan, misal teknik veya tıp ilmi ile ilgili bir çalışma ise mutlaka konuya doğrudan giriş yapmalısın. Hemen sadede gel ve en fazla iki veya üç cümle ile lafı dolandırmadan örnekle açıkla. 

Eğer çalışman yabancı sözcükler, teknik terimler veya her kullanıcının anlayamayacağı türde kavramlar içeriyorsa, evvela temel kavramları en kısa haliyle açıkladıktan sonra bir veya iki cümlede konuyu açıkla. Sonra bir cümle ile konuyu daha da pekiştir. 

Unutma her kullanıcı olabildiğince konuya hızlı vakıf olabilecek makaleler görmek istiyor ama her kullanıcı aynı düzeyde makalelere önem vermiyor. Bu yüzden sen de çalışmalarında kullanıcının sorusuna en hızlı biçimde yanıt vermeyi başarmalısın. Önemseyenlerin de keyif alarak makaleni sonuna kadar okumasını, çalışmalarını keyifle incelmesini sağlatmalısın.

Nasıl mı?

Onların başı boş gezen gözlerini çalışmana çekmeli, kararsızlıklarını ortadan kaldırmalısın ve makalen sade, okunabilir bir yapıda olmalıdır. Birden fazla yazı fontu ve boyutu seçmemelisin. Dikkat dağıtıcı bilgiler vermemelisin. Ayrıca site veya blogunda böyle bir çalışma yapıyorsan dikkat dağıtıcı tasarımlardan kaçınmalı, konu dışı diğer makalelere yönlendirme sağlatmamalısın. 

Okurlarını makaleye kitleyecek kapanış cümlesi oluştur. “Şu adımları uygula”, “Bunun 3 yöntemi”, “Bilgine sunarım” Aşağıda listelenmiştir” şeklinde odaklayıcı ifadelerle makaleye atıfta bulunma. Bu tarz yerine giriş kısmında yaptığın açıklamalar tek başına makaleni ayakta tutabilmelidir. “Bu işlemlerin sağlanması için biraz daha göz atmak, birkaç basit adımı takip etmek gerekiyor” şeklinde ifade kullanabilirsin. Ancak her cümle sonuna böyle bir ifade okuyucuyu sıkacaktır. 

Adımlar

Her makale ve çalışmada adım olacak diye bir kural yok. Ama olmasının SEO ve makalenin okunabilirliği açısında fayda sağladığını unutma. 

Adım 1: Adımlarına eylem odaklı talimatlar ile başla. 

Misal vermek gerekirse; “Küçük çay bardağına sıvı yağ koy.” 
Rastgelelik Arama Motoru gibi diğer arama motoru kullanıcıları da sorularına, akıllarındaki eksik bilgilere hızlı ve kısa bilgi sunacak çalışmaları arıyor. Senin çalışmandan da bunu bekleyecekler. Eğer verdiğin adımlara uyarak kullanıcı görevi istenilen süreçte yerine getiremiyor veya adımlarda karmaşık bir durumla karşılaşıyorsa onlara istediğini verememişsin, demektir. Bu çalışmayı yeniden gözden geçirmelisin. Adımlar çok basit ve açıklayıcı olmalıdır. 

Adım 2: Adımlardaki ilk cümle tüm eylemi özetlemelidir. 

Okurun adımları hızlıca, özentisiz okuyabileceğini farz et. Kendine şu soruyu sor:

Acaba bu adımın ilk cümlesi “Nasıl yapılır” veya “nedir” sorusuna cevap verebiliyor mu? Temel eylemi okuyucu ve kullanıcıların anlaması için bu adım yeterli mi? Şayet cevabın evet ise hedefi tutturdun demektir. Diğer adıma geçebilirsin.

Adım 3: Kesinlikle I. Tekil şahıs kullanmaktan kaçın. 

Birçok platform artık ortaklaşa çalışmanın ürünü. Arama motoru, özellikle Google ve Yandex kullanıcıları “ben, benim, bana, özüm” gibi kelimeler duymayı pek sevmiyor. I. Tekil şahıs anlatımlı adımlar doğrudan eleştiriye açıktır ve hata kabul etmez. 
Kişisel hikayelerini talimata dönüştürebilirsin. “Bir gün evde yemek pişirirken ocağın altını açık unutmuşum ve bütün yemek yanmış.” yerine “ısıyı çok yüksek tutarsan yemek yanar.” şeklinde kısa, öz ve talimat içerikli cümleler kur.
Okur ve kullanıcılara şayet bir husus öğretimi söz konusu ise; “ben, benim, bana” şeklinde sözcüklerle başlayan kısa tavsiye içeren cümleler kurabilirsin. Örneğin; “Ben bunu asla yapamazdım. Benden bunu yapmamı bekleme. Üzgünüm.

Adım 4: Kolay anlaşılması için adımları organize et. 

Eğer adımlardan biri veya birkaçı eylem veya okuma konusunda uzun ise onu bölmeli, alt adımlara ayırmalısın. 

  • – Alt adımları ise liste veya harf odaklı sıralama şeklinde belirt. 

Adım 5: Diğer adımlara sıra numarası ile atıfta bulunma.

Adımların sırası zamanla değişebilir. Kullanıcı algıları dağınık olabilir. Bu yüzden “2. adımı tekrarla” şeklinde değil, “sıkma işlemini tekrarla” biçiminde yaz. 

Adım 6: Arama motorlarını ve arama motorları üzerinden ulaşılan site ve kaynakları dünyanın her yerinden insanlar kullanıyor. Şayet makale başlığı veya çalışma adı özellikle kullanıcı kitlesini belirtecek nitelikte değilse tek bir ülkeye yönelik çalışma hazırlama. Dünyanın her yerinde mevsimlerin aynı olmadığını, dillerin farklı ve kökenlerin çeşitli olduğunu aklından çıkarma. Ayrıca bazı markaların her ülke ve bölgede olmadığını, her terimin her bölgede aynı düzeyde bilinmediğini bilmelisin. Bu yüzden orijinal ve uluslararası statüde kabul görmüş terimleri tercih et. 

Adım 7: “Sabırla tadını çıkar veya kendini akışına bırak” şeklinde klişe adımlardan kaçın.

Bu adımlar her adıma uygulanabiliyor. Sen, ele aldığın çalışmana özgü ve konuya uygun adımlar ve tavsiyeler oluşturmalısın. 

Adım 8: Hata ayıkla. 

Her cümle büyük harf ile başlamalı, nokta ile sonlanmalıdır. Dil bilgisi kurallarına, yazım – imla kurallarına uygun olarak yazıları kaleme almalısın. 

İpuçları

  • – Anahtar kelime ve sırf ziyaretçi çekmeye yönelik hazırlanmış içerikler yok olmaya ve arama motorları tarafından spam olarak algılanmaya mahkumdur. Bu tarz çalışmalardan kaçın. 
  • – Bilgi içeren makale ve çalışmalarında bir veya iki cümlelik “ipuçları” paragrafı oluştur. <h2> </h2> HTML etiketi ile başlık konumunda tut. 
  • Şayet önemli bir husus varsa “Not”, dikkat edilmesi gereken bilgi varsa “Uyarılar” şeklinde ek paragraflar oluştur. 

Alıntı ve Kaynaklar

Artık kullanıcılar verilen bilgilerin geçerli ve doğru olmasını istiyor. Bu yüzden her önemli bilginin kaliteli bir dayanağı olmalı. Buna önem vermeli, alıntı yaptığın tüm söz, konu ve bilgiye kaynak göstermelisin. Sırf kaynak göstermen yeterli değil. Kaliteli ve saygın kaynakları tercih etmelisin. Kitaplar, dergi ve akademik makaleler öncelikli tercihin olmalıdır. Vikipedi gibi kullanıcıların oluşturduğu çalışmalar ise son tercihin olmalıdır. 

İçerikleri kontrolsüz üreten veya ciddi kontrol süzgecinden geçmeyen içerik site ve oluşumlardan uzak dur. Bu site ve platformlardan asla alıntı yapma ve kaynak da gösterme. Ekşisözlük, ask.com, Yaaho Answers, Examiner gibi her kullanıcının gelişi güzel yazdığı yorumlara dayalı bilgiler kaynak teşkil edebilecek geçerliliğe sahip değildir. 

Reklam dolu, kullanıcı sıkan, sırf ziyaretçi ve trafik çekmek amaçlı oluşturulmuş sitelerden de uzak dur. Hit değeri düşük olsa da amaçsızca kar amacı güdmek için reklamlarla dolu bir site yerine reklamsız siteleri tercih etmek daha evladır. Hiç mi reklam olmasın? Elbette ki, birçok site gelir kapısı olarak reklamları sitesinde kullanıcılarına sunar. Ancak bunun bir ayarı olmalı. Sen de 3’ten fazla banner ve metin reklamı bir sayfada aşan siteleri kaynak gösterme. Onlara trafik sağlamaktan kaçın. 
Bir makalede bir veya ikiden fazla dış bağlantı ekleme. İç bağlantıları ise beş veya altı düzeyinde en fazla tut. 

Marka Adlarının Kullanımı

Olabildiğince çalışmalarında marka adı belirtmekten kaçınmalısın. Çünkü çok sık benzer marka belirtilmesi advertorial içerik veya reklam odaklı makale algısı oluşturur. Bu ise zamanla spam veri olarak algılanabilir. Bu yüzden marka adları kullanacağın zaman dikkatli ol. Mesela yemek tarifi içeren bir makalede “Sana Yağı” değil de “margarin” terimini kullan. Yine temizlikle ilgili bir çalışmada “Scotch-Brite™” yerine “temizlik bezi” veya “kağıt havlu” şeklinde kelimeler tercih et. 

İstisnalar

Marka bilgisi vermede iki kural olduğunu diyebiliriz. 

  • – Eğer bir markanın ürününe ilişkin çalışma hazırlıyor, makale yazıyorsan, mesela “Google Chrome’a Eklenti Kurma” gibi, 
  • – Ek seçenek olarak farklı bir marka olmadığı durumlarda, “Rogaine” gibi.

Ölçü Birimlerinin Kullanımı

Hedef kitlen her zaman uluslararası düzeyde olsun. Tüm dünyaya hitap etmelisin. Çünkü artık küreselleşen bir çağ içerisindeyiz. Bu kapsamda dünyanın birçok yerinde genel geçer, kabul görmüş ve bilinen ölçü birimlerini kullanmalı ve birimleri de dünya geneli anlatacak ifadelerle anlatmalısın. “Günlük 1 km (1 mil) yürü.” şeklinde cümleler kullanmalısın. Ayrıca “155’i, 112’i ara” şeklinde de yazmamalı, bunun yerine “Acil çağrı merkezini, kolluk kuvvetlerini, emniyet güçlerini ara” şeklinde yazmak daha sağlıklıdır. 

Not: Şayet ilk defa etkileyici bir makale yazacaksan veya nitelikli bir çalışma hazırlamak istiyorsan “SEO Uyumlu Makale”, “Kaliteli Yazım Teknikleri”, “Yaratıcı Yazarlık” gibi konularda birkaç makaleye göz atarak bilgi edinmeni tavsiye ederiz. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.