Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Web Site Hazırlama Rehberi

Diğer Wikilerden daha özgür.

İçindekiler

Sosyal medya sitelerinin sayfa hizmetleri artık Web site ihtiyacının olmadığı yanılgısına kişileri düşürmektedir.

Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

www: World Wide Web
alanadı: Domain Name (Alan Adı Sistemi)
com: TLD Top Level Domain yani üst seviye alan adı
Bu adres gerekli dosyalara ulaşımı ve sergilenmesi sağlanarak ziyaretçiye görsel sunum şeklinde hizmet verir. Ayrıca web siteleri çok güncel kullanılmamasına rağmen özel bir ip adresinden de sergileme hizmeti verir.

Web siteleri 1991’de geliştirilmeye başlandı. Daha sonra 30 Nisan 1993’te CERN tarafından WWW ön eki ile internet kullanıcılarının ulaşabileceği şekle getirildi. 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ’den Ankara-Washington arasında kiralık hat ile Türkiye’de ilk internet bağlantısı gerçekleşti.[1]

Bunları biliyor musunuz?

İnternet sitesi üç önemli kombinasyonun birleşimidir. Alan adı, sunucu (barındırma) ve tasarım. Bir internet sitesini Alan adı, Barındırması ve de içeriği temellendirmektedir.

Web site hazırlama artık günümüzün en önemli işleri ve mecburiyeti arasındadır. Artık herkesin bir blog veya web siteye sahip olması bekleniyor. Geleceği ve teknolojiyi artık web siteleri şekillendiriyor. İyi ve kaliteli bir web site hazırlama ise profesyonellik gerektirmekte.

Web sitesi nedir? – Ne işe yarar?

Özel Grafik Yazılımları ile Programlamanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tanıtım, reklam ve iş ofisleridir. Bu internet ofisi ile satış amaçlı; tezgahtarlık, halkla ilişkiler, teknik servis kurmak kadar elektronik şubeler oluşturmak da mümkündür. Web sitelerinde sayfadan sayfaya geçiş yapılabileceği gibi, başka web sitelerine de yerleştirilecek bağlantılar (linkler) ile geçiş yapılabilmektedir. 

İçerik olarak web sitelerinde birden çok konu, resim, animasyon, bilgi formları ile veri tabanı yazılımları yer alabilmektedir. Web sitesinin reklam platformu olarak kullanılabilmesinin yanı sıra özel yazılımlar ile sağlanacak olan bölgeler arası aktif çalışan network olabilmesi de mümkündür.

Günümüzde kurumlar arası veri iletişimi amacıyla kullanılan Elektronik Veri Değişimi (EDI) sistemleri yerini web tabanlı uygulamalara bırakıyor. Bu yolla verinin kümesel transferi yerine çevrim içi paylaşımı yöntemi benimseniyor. Veri transferi sırasındaki uzun beklemeler kayboluyor. Web sitesi kurulum aşamasında, ileride doğacak ihtiyaçlara göre planlanacak olur ise sitenin veri iletişimi olarak çalıştırılması da mümkün olabilmektedir.

Bu nedenle henüz gelişim aşamasında olan internet ortamında bir web alanına (domain / alan adı) sahibi olmak gelecekten bir yer tutmak anlamına gelmektedir.

Web sayfası aracılığı ile internet ortamında duyurusunu yapmak istediğiniz konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bir kitleye en hızlı şekilde ulaşabilen, güncelliğini kolaylıkla koruyan medya ortamıdır.
Bu sayede firmanızın, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin geniş ve ayrıntılı tanıtımını yapabilir, müşterilerinize, bayi ve dağıtım organizasyonlarınıza bilgi ulaştırabilirsiniz.

Web sitesi aynı zamanda çağın medyası olan internet üzerinde yer alan, size ait bir iletişim panosudur.

Bilindiği üzere internet, radyo ve televizyon gibi bir medya sayılmakta ve etkinliği açısından diğerlerinden ön plana çıkmaktadır. Bir web sitesi sayesinde, firmanızın tanıtımını ya da kendiniz ile ilgili bilgilerin sunulmasını çok daha büyük kitlelere (tüm dünyaya) en ekonomik şekilde yapabilirsiniz.

Web siteniz bir bakıma sizin vizyonunuz olacaktır. Sitenizi ziyaret edenler firmanız ya da ürünleriniz/hizmetleriniz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaklardır. Kurumsal kimliğinizi tamamlamış firmanız ile web siteniz bir bütün olup, daha büyük bir anlam taşıyacaktır.

Web Site Türleri

Bir Web sitesi statik veya dinamik olabilir:

Statik Web Sitesi

Statik bir web sitesi, monoton veya az güncellenen sitelerdir. İçerik sık bir şekilde değişikliğe uğramaz. Genellikle uzun süre değişiklik olmayacak olan sitelerdir. Ziyaretçi veya üye katkısı yok denecek kadar azdır. Site tamamen siteyi oluşturan kişi tarafından düzenlenebilir. Statik Web sitesini oluştururken;

  • HTML,
  • XHTML,
  • DHTML,
  • CSS,
  • SWF,
  • JAVASCRIPT ve JQUERY dilleri kullanılabilir.

Yazılım dilleri ile sayfa mizampajı ve navigasyonu

Photoshop ve FIREWORKS gibi görsel grafik editörleri kullanarak mizanpajlar da kullanılarak GIF, JPEG ve PNG formatlarındaki görsel dokümanlar ile ziyaretçinin tarayıcılarında izlenmesi sağlanır.

Statik web sayfası/sayfaları, sayfaları oluşturan birey tarafından değiştirilmedikçe herhangi bir güncellemeye maruz kalmayarak en son yapılandırıldığı gibi bilgi veya görsel sunum aktarımı sağlar.

Dinamik Web Sitesi

Dinamik bir web sitesi, her kullanıcı için ya da her ziyarette özel olarak oluşturulabilir. Dünya üzerindeki her kullanıcı, bir siteye kendi kullanıcı adıyla girdiğinde diğer kullanıcılardan farklı bir içeriğe erişebilir. Bu farklı içerik, Web sitesinin renkleri, teması, müzikleri, sitedeki yetki derecesi vb. şeklinde olabilir. Günümüz internetindeki popüler siteler dinamik sitelerdir. Bu dinakmikliği oluşturmak için dünyada kullanılan farklı diller vardır.

Dinamik bir Web sitesinde kullanılabilen dillerden bazıları şunlardır:

  • ASP.Net
  • ASP
  • PHP
  • JSP
  • CFM

Sayfaların dinamik, yapımcı veya ziyaretçi tarafından sürekli güncellenebilir olmasını sağlayan bu yazılım dilleri; yapımcı ve yazılım dillerinin geliştiricileri tarafından sağlanan yenilikler ile kendilerini geliştirmektedir.

Microsoft firması tarafından geliştirilen ASP.Net ve ASP nin belli bir kesim tarafından kabul edilip kullanılmasının yanı sıra günümüzde PHP olarak adlandırılan ve belide en çok kullanlan betik ve programlama dili de bir hayli yaygın olarak kullanılır.

Sayfalardaki içeriğin dinamikliği için bu kullanılan yazılım dillerine yardımcı ve hatta tüm sayfaların dinamik bir şekilde kullanılmasını sağlayan JavaScript, JQuery, Flash, Silverlight gibi gerçek zamanlı veri akışı dillerde kullanılabilir.

2008 yılı başlarında Web 2.0 adlı bir kavram doğmuştur. Bu kavram yeni nesil web sitesini ifade eder. Hız ve kodlama olarak çok değişen bir şey olmamakla beraber; renk uyumu, daha zarif geçişler, yuvarlak köşeler, kontrast renklerin bir arada bulunması gibi kombinasyonlarla oluşturulan sitelerdir. [1] [2]

Kavramsal

Web Nedir?

İngilizce deki “Web” sözcüğünden gelmektedir. Web, internet üzerindeki servislerden birisidir. İnternet üzerinde yazı, grafik, resim, ses ve hareketli görüntülerden oluşan dokümanları uzaktaki bilgisayarlara iletir. Web terim günümüz Türkçesinde birkaç anlamda kullanılmaya başlanmıştır. Genel yaygın anlamı İnternet teknolojilerine verilen isim olmakla beraber, aynı zamanda internetin kendisine de Web denilmektedir. Web kelimesi ilk çıktığı döneme nispeten günümüzde daha farklı anlamlar kazanmıştır. İlerleyen bölümlerde “WWW” gibi kavram ve teknolojilere daha detaylı olarak değinilecektir.

Web 1,0 ve 2,0

İnternetin ilk çıkış noktasında itibaren hızla gelişen web teknolojisi günümüzde kat ettiği mesafe itibarıyla uzmanlar tarafından iki bölüme ayrılmış durumdadır. İlk zamanlarda sadece profesyonel programlama bilgisine sahip kişiler tarafından hazırlanan web sitelerinde kullanıcı ve ya ziyaretçilerin işlevselliği neredeyse hiç bulunmamaktaydı. Günümüzde de hala işlevselliğini koruyan bu teknolojinin ismi Web 1,0 olarak belirlenmiştir. Son dönemlerde gelişen web teknolojisi artık kod bilgisine yahut web bilgisine gerek duyulmadan web site yapmaya olana sağlamaktadır. Bunun yanında ayrıca yönetici ve tasarımcılarla beraber kullanıcılar ve ziyaretçilerde aktif rol oynamaktadır. Sosyal medya, Forum, Portal, Sohbet vb… farklı türde ki siteler ve web birimleri bu teknolojinin ilk aşamalarındandır. Sitenin yapımı ne olursa olsun kullanıcı ve ziyaretçilerinde siteye katkıda bulunabildiği yahut aktif rol oynadığı web site teknolojisine Web 2,0 adı verilmiştir. [3]

Temel Web Site Çeşitleri

Günümüzde etkin olarak kullanılan web siteleri genellikle kullanıcıların aktif rol oynadığı web 2,0 teknolojisine geçen sitelerdir. Bunlar;
• Sosyal Ağlar; Facebook, Twitter gibi kullanıcıların hesapları üzerinden interneti kullanmalarına olanak sağlayan sitelerdir. 
• Forumlar; Kişilerin tartışma platformları olarak kullandıkları ve çeşitli başlıkların bir arada bulunduğu paylaşım siteleridir.
• Wikiler; Tamamen dev bir bilgi barındırma ve paylaşım platformu olarak bilinen bu tür siteler genellikle bir konu üzerine bilgi vermek amaçlı sitelerdir. Kullanım kılavuzu olarak da aktif kullanılmaktadırlar. Türkiye de en iyi bilinen wiki sitelerinin başında; Wikipedia, Pardus Wiki vb…  gelmektedir. 
• Bilgi Ağları (Portallar); Kullanıcıların da katkıda bulunduğu, ziyaretçilerin fazlasıyla faydalandığı çeşitli konuların bir arada sunulduğu web siteleridir. Mynet, e-kolay, Gencmevtoo gibi siteler bilgi ağı örnekle-rindendir.
• Bloglar; genel olarak kişilerin web günlükleri olarak kullanılan bloglar, son dönemlerde artık geliştirilmiş temalar sayesinde verimli web siteleri olarak kullanılmaya başlanmıştır. 
Bunların dışında haber, ilan, e-ticaret, reklam, sohbet, tv ve radyo gibi birçok tür de web sitesi bulunmaktadır. 

Nasıl Çalışır?

Web, İnternet üzerinden çalışır ve İnternet’in sunduğu teknik alt yapıyı kullanır. Web’de her web sayfası bir birine hiperlink adı verilen bir teknoloji sayesinden bağlıdır. Web’de birçok çeşit bilgisayar ve bilgisayar sistemi mevcuttur. Bunların iletişimi, çalışması ve kontrolü Programlama dilleri ve komut sistemleri sayesinde yapılmaktadır. Bu dillere ya da protokole TCP/IP denir. Web’in genel çalışma mantığı İstemek ve Göndermektir. Bilgisayarlar birbirleriyle anlaşınca el sıkışırlar ve veri aktarımı sunucudan istemciye doğru veri paketleriyle gerçekleştirilir. Veriyi isteyene istemci (client), bu veriyi gönderen bilgisayara ise Server (sunucu) denir. [3]

CMS

CMS, İngilizce de “Content Management System” kavramının kısaltılmış halidir. Türkçemiz de “İçerik Yönetimim Sistemi” olarak adlandırılan ve son dönemlerde web site yapımında en fazla kullanılan sistemdir. Bir ürünün ya da bir programın adı olmamakla beraber tam anlamıyla bir Script de değildir.  Sadece bu tarz web uygulamalarına verilen genel isimdir. CMS’ler Portal, Sistem gibi ifadelerle de tanınmaktadır.

Çoğu zaman bir web sitesi hazırlamak, web sayfalarında bulunan bilgilerin arzu edilen şekilde görüntülenmesini sağlayan yazılımlar olarak dar anlamlı bir tanımla değinilen içerik yönetim sistemleri, uluslararası platformda birçok organizasyon için zorunluluk haline gelen modern bir varlık (asset) yönetimi tekniği olmuştur.Günümüzde içerik yönetim sistemleri kendi içerisinde bölünmüş bir yazılım endüstrisi haline gelmiş, sayısız yazılım firmasının ürünleri ile birlikte birçok açık kaynak kod projesini barındırmaktadır. İçerik yönetim sistemi tanımı ilk olarak web sitesi hazırlama ve yönetme fonksiyonu için kullanılmıştır. Önceleri birçok organizasyon kendi içerisinde amaçları doğrultusunda yazılımlar geliştirmiştir. Web sitelerini düzenleyen bu ufak sistemlerin bir pazar oluşturabileceği fikri ilk kez 1995 yılında belki de hala en kalabalık içerik grubuna sahip olan CNET firmasının kendi içerik yönetim sisteminin geliştirilmesi için Vignette firması ile anlaşması noktasında ortaya çıkmıştır. Böylelikle Vignette firması içerik yönetim sistemleri kavramını bir sektör haline getirmiştir. Zamanla kendi içerisinde portal sistemleri, wiki sistemleri, web tabanlı groupware vb. alt dallara ayrılan endüstri günümüzde halen gelişimini sürdürmektedir.


Günümüzde bir web sitesi yapmak için kod bilgisine ve fazladan web bilgilerine ihtiyaç duymadan anında daha hızlı ve daha kolay web siteleri CMS’ler sayesinde yapılabilmektedir. CMS’lerin çoğunluğu portal site türlerini amaçlamalarına rağmen birçoğu ise tek bir site türüne de hitap edebilmektedir. En yaygın kullanılan CMS’ler; WordPress, Joomla, Drupal, Opencard gibi sistemlerdir. Bu sistemlerin tümü tek bir site türlerine hitaben geliştirilmelerine rağmen kod ve web bilgisine sahip kullanıcılar tarafından daha gelişmiş site türleri de yapılabilmektedir.  

Bütün CMS’ler geliştiricileri tarafından indirilebilir olarak geliştirilmektedir ve web site yapımcısı bu CMS’i indirip, FTP üzerinden kendi satın aldığı sunucusuna yükler. Yükleme sonrası otomatik kurulum işlemleri sayesinde fazladan kod ve web bilgisi gerektirmezler. Arşivinde bulunan hazır temalardan veya internette ilgili CMS’e özel tasarlanmış temalardan her hangi birini seçip dakikalar içerisinde hizmete hazır siteler oluşturabilirsiniz. İndirme özellikli CMS’lerin aksine daha pratik, daha kolay ve hızlı, daha gelişmiş web sitelerinin yapılabildiği indirilmeden çevrimiçi çalışabilen CMS’ler de son birkaç yıl içerisinde geliştirilmeye başlanmıştır. Bu CMS’ler içerisinde en iyi özelliklere ve sağlam alt yapıya sahip olan CMS’lerin başında ise Ucoz CMS Sistemi(Ucoz CMS System) gelmektedir. [4]

Bir web sitesinde dikkat edilecek hususlar

  • Sayfalar mümkün olduğu kadar hızlı açılmalı dolayısı ile oluşturulan sayfalar bu bilinçle profesyonelce konunun uzmanları tarafından hazırlanmalı.
  • Sayfa içerisindeki grafikler ve kullanılıyorsa eğer media dosyaları optimize edilmeli ve en uygun formatlar seçilmeli,
  • Alt sayfalara kolay ulaşılmayı sağlayacak iyi bir navigasyon yapısı sağlanmalı,
  • Arama motorlarında sitenin içeriğine uygun hedef kitlenin aradiği olası anahtar kelimerin (keyword) aranması sonucunda aranan kelimelerin popüleritesine göre mutlaka üst sıralarda çıkmalı bununla ilgili yine konunun uzmani kişi yada kişiler tarafından Arama Motor Optimizasyonu (SEO) yapılmalı,
  • Kesinlikle hatalı yada açılmayan sayfalara bağlantılar olmamalı (kırık link) , web sitesindeki tüm sayfaların, resimlerin, fotoğrafların, interaktif dosyaların ve formların sorunsuz çalışması sağlanmalı ve bunların baştan sona bütün kontrolleri mutlaka yapılmalı.

Bunların dışında web sitesine daha değer katacak haber & duyuru, iletişim, sipariş ve benzeri formlar, anket gibi eklentiler de yararlı olacaktır.

Web sitesi bilindiği üzere dijital bir platformdur. Bu platform sizin prestijiniz, ikinci ofisiniz, şubeniz hatta asıl işyeriniz olabilir. Bu platformda kendinizi, firmanızı, ürün veya hizmetlerinizi tanıtiyor, müşterilerinizle iletişim kurabiliyor en önemliside müşteri bulabiliyorsunuz.

İşin en güzel yanı bunun için müşteri adayının dünyanın her yanından ve evinden kolayca sizin web sitenize ulaşabilmeleridir – ki bu da tüm reklam faaliyetleri içinde en çok ulaşılabilme potansiyelini taşıyan ve en ucuz yöntemdir. Bunu gerçekleştirebilmeniz için tabii ki mutlak şart olan şey arama motor optimizasyonlarının (SEO) sitenizde bir uzman tarafından yapılması sitenizin ilgili anahtar kelime yada sözcüklerde üst sıralarda çıkması gerekmektedir. [2]

Önerilenler

Bu konunun kavranması için önerilen bazı kitaplar;

Kitap: ”Baştan Sona Web Site Hazırlama ve uCoz CMS Sistemi” /Mevlüt Baki Tapan/ (Kaynak: Google Play, Google Books, Bookrix) [Web Tasarım-Programlama] 

”İleri Web Tasarım Teknikleri” /Halil İbrahim Azak Mustafa Said Şahin/ (Kaynak: Google Play, Kodlab Yayınları, İdefix) [Web Tasarım]

XHTML ve CSS” /İbrahim Çelikbilek/ (Kaynak: Google Play, Kodlab Yayınları, İdefix) [Web Tasarım]

Kendi Web Siteni Kendin Kur” /Mesut Sezer/ (Kaynak: Google Play) [Web Site Hazırlama] 

İnternet ve Web Sayfası Hazırlama” /M.Ali Göksel, Hüseyin Çakır/ (Kaynak: İdefix) [İnternet] 

Web Site Hazırlama Araç ve Yazılımları

  • ADOBE DREAMWEAVER: Web site hazırlama programı
  • ADOBE FIREWORKS: Görsel grafik programı.
  • ADOBE PHOTOSHOP: Görsel grafik programı.
  • MICROSOFT FRONTPAGE: Web site hazırlama programı.
  • FREEHAND
  • ADOBE FLASH: Flaş efekt ve uygulamalar yapma programı.
  • COREL DRAW
  • ADOBE ILLUSTRATOR: Görsel tasarım programı.
  • SWISH: Slayt tasarlama programı.
  • MYSQL: Veri tabanı yazılımı.
  • NOTEPAD++: Kod yazma, düzenleme editörü.
  • Araneae Text Editor: Kod yazma, düzenleme editörü.
  • FileZilla: Web site verilerini sunucuya yüklemek için kullanılan dosya aktarım programı.

Web Site Hazırlama Programları: WYSIWYG Web Builder, WebSite X5 Free, TOWeb, Web Page Maker, Google Web Designer, CoffeeCup Web Form Builder Lite…


Bazı etkinlikler;

  1. Kütüphanelerde Web Sitesi Hazırlama Seminerleri 
  2. Genç Girişimciler Projesi (TBD) – 2011. 
  3. İnternet Girişimciliği Seminer, Çalıştay ve Kursları (TBD-ERVAK) – 2011/2012. 
  4. Bilişimde Farkındalık Kursu (Germanistik Club – Atatürk Üniversitesi) – 2012. 

Neden bilinmeli / yapılmalı?

Günümüz dünyasında internet hayatın en önemli unsuru haline gelmiştir. İnternet’in verimli kullanılabilmesi için gerekli olan internet siteleridir. Mevcut internet sitelerinde dilediğinizi gerçekleştirebilmenize rağmen, iş, kariyer gibi fırsatların ön planda olduğu bir dünyada ilgilenen bazı kişi ve kurumların kesinlikle internet sitesine sahip olması gerekmektedir. Bu açıdan sürekli ek maliyetler gerektirmeden kendi sitenizi kendiniz de tasarlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Dilediğiniz alanda hayallerinize uygun değişiklikler yapabilirsiniz. Bu yüzden Web site hazırlamaya ilişki edinilen bilgi ve birikim iş, hayat ve gelecek açısında büyük bir fırsat arz etmektedir.

Gereklilik: İş adamları, yazarlar, mesleki kariyer sahipleri ve kurum, kuruluşların sahip olması gerekmektedir.

Kolaylık: Tüm dünya ile hızlı ve kolay iletişim sağlamanızı sağlar, kısa sürede geniş kitleye yayılma olanağı sunar. Düşük maliyetle dev projelere yatırım imkanı sağlar.

Teknoloji: Web Site Teknolojisi

Bir internet sitesi hazırlamada gerekli yazılımlar aracılığıyla yapılan sitelerin yanı sıra günümüzden en çok yaygın kullanımda olan CMS’ler de mevcuttur. Bir  internet sitesinin teknik alt yapısı alan adı ve sunucu kısmına bağlı olarak kod ve yazılım kısmıdır. Sitenin içeriğinde barındırdığı yazılım ve uygulamalar, kodlar ve araçlar sitenin etkileşimini sağlamaktadır. CMS’ler bir sitenin tüm alt yapı ve gereçlerini bünyesinde barındırmaktadır. Onlarca CMS (Hazır içerik sistemleri) ücretsiz ve açık kaynak kodlu sunulmaktadır. Örnek; WordPress, Joomla, uCoz, Drupal, Opencard…

Kaynaklar

  1. Web Sitesi, 01.02.2015, (https://tr.wikipedia.org/wiki/Web_sitesi).
  2. Web Site Türleri/ İnternet 12 Yaşında (NTVMSNBC- Nisan 2005), 02.02.2015.
  3. Baştan Sona Web Sitesi Hazırlama, Web’e Giriş, Mevlüt Baki Tapan, s.11 – 21, 
  4. Baştan Sona Web Sitesi Hazırlama, CMS, Mevlüt Baki Tapan, s.21

Please enter correct URL of your document.