Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Madde Oluşturma & Düzenleme Kılavuzu

Diğer Wikilerden daha özgür.

İçindekiler

Bu kılavuz Rastgelelik Viki'de yeni madde oluşturma ve mevcut maddeleri düzenleme konusunda yardım amaçlı hazırlanmıştır.

Rastgelelik Viki Yeni Madde Oluşturma ve Düzenleme Kılavuzu; Yeni bir madde oluşturma ve mevcut maddeleri düzenleme konusunda size rehber olması için hazırlanmıştır.

Yeni Madde Oluşturma Kurallarına uygun olarak maddeler hazırlanmalıdır. Rastgelelik Viki, diğer hazır Viki (Wiki) CMS’lerden kullanmayıp, kendi alt yapısında Viki geliştirdiği için madde oluşturma süreci biraz farklılık gösterir. Rastgelelik Viki’de yeni madde oluşturmanın 4 yöntemi bulunuyor.

Yöntem 1: Doğrudan Madde Oluşturma

Yeni Madde Ekle
Görselde belirtildiği üzere Rastgelelik Viki sağ menüsünde yer alan “Yeni Ekle” düğmesini tıklayarak yeni bir madde oluşturabilirsiniz. En yaygın ve en sağlıklı madde oluşturma yöntemidir.

Yöntem 2: Arama – Sorgulama Üzeri Madde Oluşturma

Madde Arama
Görselde belirtilen ve Rastgelelik Viki sağ menüsünde bulunan arama kutucuğunda kavram araması yapabilir, sorgu ekranında mevcut madde/maddeleri görüntüleyebilirsiniz. Bulamadığınız maddeleri “Yeni Madde Oluştur” diyerek ekleyebilirsiniz.
*Rastgelelik Viki’de arama sorgusuna uygun bir madde bulunmadığı durumlarda size doğrudan madde ekleme imkanı tanınır.

Yöntem 3: URL Üzeri Madde Oluşturma

Rastgelelik Viki panelinin kurulu olduğu WB site URL’sinde (https://www.rastgelelik.com/wiki) yeni kavram eklemesi yapılarak madde araması ve yeni madde oluşturulması mümkündür.
Rastgelelik Wiki URL
http://wb.rastgelelik.com/ url adresinin sonuna oluşturmak istediğiniz madde adını yazıp, URL’ye gitmeniz sizi doğrudan maddeye götürecektir. Eğer aradığınız bu kavrama yönelik madde oluşturulmamışsa size yeni madde oluşturmak için bilgiler ve bağlantılar sunulur. Bu alanda yapacağınız tuşlama ile yeni madde oluşturabilirsiniz.

Yöntem 4: Bağlantı Vererek / Bağlantılara Tıklayarak Madde Oluşturma

Madde işlevi görmesini istediğiniz metinlere bağlantı verebilirsiniz. URL olarak sadece /madde adı şeklinde belirtmeniz yeterlidir. Eğer mevcut madde varsa doğrudan o maddeye yönlendirme sağlanır. Henüz bir madde oluşturulmamışsa yeni madde oluşturulması için işlemler başlatılır.

Not: Rastgelelik Viki, siz bağlantı vermedikçe otomatik metinlerinize bağlantı tanımlamaz. Çünkü bu işlemde de sizin/yazarın iradesine saygı gösterir. Ayrıca kırmızı/mavi gibi ayrım da ikinci bir karar çıkmadıkça şu aşamada söz konusu değildir.

Mevcut Maddeyi Düzenleme

Düzenlemek istediğiniz madde başlığının en sağ kısmında küçük ayar ikonu bulunmaktadır. Bu ikon üzerine fare imlecini getirdiğinizde otomatik bir menü açılır. Bu alanda kullanıcı grup ve yetkilerine göre işlevsel düğmeler bulunur. (Silme, düzenleme, etiketleme, istatistikler, kilitleme vb.) Genel kullanıcı ve konukların düzenleme yapması güvenlik ve madde takibi gerekçesiyle engellenmiştir. Bir maddeyi geliştirici olmadan oluşturabilirsiniz. Ancak mevcut bir maddeyi düzenleyemezsiniz. Bu, madde oluşturan kişinin emek ve çabalarını korumak için alınmış bir tedbirdir.
Açılan bu menu kutucuğunda “Düzenle” ikonunu tıklayarak maddeyi düzenleyebilirsiniz.
Düzenleme İkonu Görünmüyorsa bu madde için düzenleme yetkiniz bulunmuyor demektir. Kullanıcı girişi yaparak denemenizi tavsiye ediyoruz.

Doğrudan Madde Düzenleme

Mevcut madde düzenleme yetkisi bulunanlar ki, kullanıcıların büyük kısmında bu yetki mevcuttur, görselde gösterildiği alandaki “Düzenle” düğmesine tıklayarak doğrudan maddeyi düzenleyebilirler.
Düzenleme

Mevcut Maddeyi Silme

Maddelerin silinmesi 3 aşamalı gerçekleştirilmektedir.

  • 1 – Maddenin bir kullanıcı veya geliştirici tarafından “Silinmeye Aday” gösterilmesi,
  • 2 – Silinmeye aday gösterilen maddenin “Tartışma” alanında tartışılıp, ortaklaşa silinmesinin kararlaştırılması ve onaya gönderilmesi.
  • 3 – “Silinmeye Aday” gösterilen ve tartışma panelinde onaylanan maddenin “Geliştirici Ekip” tarafından işleme alınması, Rastgelelik Yönetimine raporlanarak doğrudan silinmesi.

Ayrıca Bakınız

  1. Yeni Madde Oluşturma Kuralları 

Please enter correct URL of your document.