Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Rastgelelik sosyal hizmetlerinden faydalanabilmek için oturum açmalısınız. Oturum Aç | Kayıt Ol

Powered by Hemen Tasarım

Hazır Wiki Sistemleri

Diğer Wikilerden daha özgür.

İçindekiler

Viki, çevrim içi ansiklopedi olma niteliği taşıyan sanal ağ ortamlarıdır. Wikipedia da bu camianın en popüler olanıdır. Wikipedia, MediaWiki sistemini kullanmaktadır.

Hazır Wiki Sistemlerinden maksat ileri düzey kodlama, yazım ve tasarım bilgisi gerektirmeden Viki sitesi kurmaya yardımcı CMS araçlardır. Herkes tıpkı Vikipedia gibi kendi viki sistemini kurabilir. Viki sistemlerinin birçoğu GNU Özgür Belgeleme Lisansı ve CC Özgür Lisansı altında sunulmaktadır.
İki çeşit Viki sisteminden bahsedilebilir;

Hazır Viki Sitesi Kurulumuna Yardımcı Viki Sistemleri; En popüler Viki kurulum sistemi MediaWiki’dir. Onun dışında 10’larca viki geliştirme ve kurulum sistemi bulunur. Ayrıca kuruluma imkan vermeyen (henüz), kendi viki sistemini kuran sistemler de mevcuttur. (Örnek: Rastgelelik Viki)

Sunucuya yüklenebilir sistemler

  1. MediaWiki
  2. DokuWiki
  3. TikiWiki
  4. PmWiki
  5. XWiki
  6. WikkaWiki
  7. TWiki
  8. BoltWire
  9. ProProfs Wiki Software Dahası: BrainKeeper, Central Desktop, Confluence, CorendalWiki, coWiki, DekiWiki, DidiWiki, DokuWiki, EditMe, FlexWiki, Instiki, JotSpot, JSPWiki, MediaWiki, Midgard Wiki, MoinMoin, OpenWiki,OpenLink Wiki, PAUX, Perspective, PhpWiki, PmWiki, Swiki, TikiWiki, Twiki, UseModWiki, WackoWiki, Wiclear, WikkaWiki, WikkiTikkiTavi, Xwiki, ZWiki… 1

Sunucuya yüklenmeden sunucuyla beraber sunulan sistemler

  1. Wikidot, 
  2. Fandom, 
  3. Microsoft Office Wiki

Günümüzde özellikle Linux dağıtımlarının büyük kısmı, yazılım ve proje geliştiren firma ve kuruluşlar Viki (Wiki) sistemlerini kullanmaktadır. Fakat Wikipedia’dan daha popüler ve daha büyük bir Viki bulunmamaktadır. Güvenlik ve yazılımsal destek ve sürdürülebilirlik açısından endişe duyulan hususlar kimi zaman söz konusu olabilmektedir. Bu durumda ise mevcut bir Viki Script/CSS alıp sunucuya kurmak yerine çevrim için gelişim sağlayan Wikidot, Fandom gibi sistemler kullanılabilir. 

Ayrıca Bakınız

  1. Ücretsiz Wiki Sistemleri

Kaynakça

  1. Belge: “Wiki Ne ki”, PPT-Sunu, Seminer.linux, Erişim: 22.06.2020, https://seminer.linux.org.tr/wp-content/uploads/erkintek-wikineki-22122006.pdf

Please enter correct URL of your document.