Türk Girişimlerinde Hüsran

2005'ten 2008'e gelen ama 2011'le yok olan emekler...

2005 – 2008 yıllarında ciddi bir atılımla başlayan ve 2009 – 2011 yıllarına kadar süregel yegane girişimlerin hemen hemen hepsinin hüsranla sessiz ve sedasız yok oluşunu gözlemleyebilmek ve bunları şuanda dile getirmek ne kadar da acı verici bir gerçek. Türk işletim sistemi projelerinden, yerli arama motoru projelerine, dev çeviri platformlarından daha birçok girişime kadar 2005 ila 2008 yıllarında ciddi bir atılım gösterilmiş. Süreç ise 2011 yıllına kadar zoraki sürmüş. Günümüze ulaşabilen ise çok az girişim bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı ise 2010 sonrası hayata geçirilmiş 4 – 5 yıllık henüz geliştirilememiş projeler. 

Forum ve blog sitelerinden haber sitelerine kadar geniş bir gözlem yapıldığında gerçekten bu tarihlerde birçok yatırım ve çalışma yapılmış. Ancak bu çalışmaların hiç biri de günümüze ulaşamamış denilebilir. Çünkü bir veya birkaçı ulaşabilmiş ama çok değişerek, özelliğini kaybetmiş. Yerli linux projesi Pardus 2011’de son bulup, Debian altyapısı ve farklı ekibiyle değişkenlik göstermiştir. Kendine özgü o şirin Pisi paketleri yok olmuştur. 
Türk arama motoru olarak bilinen Ara.com.tr ise sessizce ortadan kaybolmuş. 10 Yıldır geliyoo tabiriyle basında büyük yer alan arama motorumuz ise ne yazık ki, aniden kaybolmuş durumda. Ceoshare isimli yegane tek tıkla program indirebilen arama motoru projesi ise yine benzer durumda hüsranla sonuçlanmış ve kapatılmış.
2008 – 2010 veya daha öncesi 2005’li yıllara ait forum-blog yazışmalarında gerçekten güzel projeleri görebilmek mümkün. Fakat hiç bir günümüze ulaştırılamamış. 

Zaman akıp giderken, bu çalışmalara harcanan vakit, kodlama ve emek ise yine benzer şekilde yok oluyor ve çöpe gidiyor. Tümünün bağışlanabileceği bir platform olması, ilerleyen dönemlerde bu projelerin yeniden canlandırılabilmesi adına büyük önem taşıyor. 2015 – 2017 yıllarında bir sitenin gelişimi için arama yapıldığında hazır birçok kod, 2005 – 2008 yıllarındaki terkedilmiş Türk sitelerinde bulunduğu aşikardır. 

Ara.com.tr gibi bir arama motoru sitesi kapanıp gitti. Peki ya alt yapı ve kodları? Bunların paylaşılıyor olması, projenin devamı açısından büyük önem arz ederdi. Neden tüm bu ve benzeri projeler 2008’li yıllarda genelde atılım göstermiş ve 2011’lerden sonra yavaşlamış ve günümüzde önemini yitirmiş? 

Google varken Türk Arama Motoruna gerek var mı?

Bu soru günümüzde birçok kez soruluyor. Evet, aslında gerçekten de gerek YOK. Çünkü Google birçok alanda ihtiyacımızı fazlası ile karşılıyor. Ancak yerli arama motorunun gelişimi biraz duygusal bağ gibi görünse de yerli yatırım açısından büyük önem arz ediyor. Verginin yurtiçinde kalması, gençlerimizin kolayca kendilerini geliştirebilmesi açısından önemli. 

Yalnızca arama motoru olarak düşünmemek ve blog-forum veya bir web sitesi olarak konuya bakmak gerekiyor. Kullanılan tüm altyapılar yabancı menşeili. Birkaç web sitesi var ki yerli yatırım ve gerçekten başarılı. Hepsiburada, Filmizle, Mynet gibi platformlar gurur kaynağımız. Ama böyle projelere kendi devlerimizi de sunmamız gerekiyor. Arama motoru gelişimini yapan birçok topluluk veya kişi var. Biliver, Vuhuv, Turtc, Geliyoo, Çokya gibi birsürü proje bulunuyor. Ama birçoğu ümidini kesmiş ve yakında kapanmayı göze almış durumda. Tümünün birleşimiyle dev bir arama motoruna imza atılabilir. Google’a rakip olmak için değil. Türkiye’ye daha iyi sonuçlar verebilmesi için. Google’dan farklı çözümlerle hizmet verebilmeli. Google çeviriye karşın, Osmanlıca ve Türk lehçelerinde çeviri hizmeti sunmak farkındalığın ilk adımı olur. Haritalarda arama yaparken mekan aramaya odaklı sonuç gösterimi yegane bir buluş olacaktır. Görsel sonuçlarda görsellerin etkileşimi artırılabilir. Görselin indirilebilmesi hususunda birçok formatta seçenek sunulması ilk adım sayılacaktır. 

Ayrıca sonuçlardaki bilgi altyapısını Vikipedia’dan ziyade Türk sitelerinden çekmek de önem arz ediyor. Vikipedia demişken, tarafımızdan yapılmış bir yerli viki platformu dahi önemlidir. Bir zamanlar Pardus Wiki vardı ki, gerçekten viki deneyimini ve gelişimini gençlere sunan en iyi platformu. Türkiyenin en büyük viki platformu idi. Peki ya şimdi? Kapatıldı ve şuan o kadar sayfa, bilgi heba edildi. 

Bizler de bu projelerin gelişimine olabildiğinde katkı sağlamak ve yaşatılmasını sağlamak amacındayız. Bencillikten ziyade hizmeti benimsiyoruz. Gerektiğinde en iyi sonuçlar için diğer birçok platform ve arama motoru altyapısından da faydalanılabilir. 

Güncelleme:

Son zamanlarda Tarmot, 2Adam, Fatingo vb. Türk arama motoru girişimleri de faaliyetine son vermiş, TurTc arama motoru ise Obilio adıyla faaliyete başlamıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.500 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.