Google Neden En Başarılı Arama Motorudur?

Çünkü Google hızlı, güvenli, kullanıcı dostu ve en önemlisi yenilikçi. Peki Google'ın başarı sırrı ne? Neden Google en başarılı arama motoru ki? Çok basit. "Google'ın başarı sırrı sürekli kullanıcı odaklı yenilikler ve gelişimler yapmasıdır."

Google, dünyanın en yaygın kullanılan arama motorlarının başında geliyor. Hemen hemen her gün tüm internet kullanıcılarının başvurduğu kaynaklardandır. Peki, Google diğer arama motorlarını nasıl solladı ve bu kadar çabuk başarı sağlayabildi? Parası mı vardı yoksa özel bir iksir mi kullandı? 

Arama motorunun sağladığı imkanlar, saniyede tüm dünyada yapılan sorgular ve sunulan sonuçlar dikkate alındığında gerçekten büyük bir sanattın söz konusu olduğunu görürüz. Lahzada binlerce, hatta milyonlarca sonuç ve veri kullanıcı önüne çıkarılır. İşte bu işlemde kullanıcısına en fazla bilgiyi, en hızlı biçimde ve kısa sürede, en doğru versiyonla sunmayı rakiplerine göre Google başardı. O halde gelin beraber Arama motorlarına, arama motoru kavramıyla Google’a ilişkin incelemeyi beraber yapalım. 

Arama Motoru Nedir?

İnternet veya mevcut bir veri tabanındaki içerikleri istediğimiz tarzda listeleme, sonuçları gösterme ve kullanıcıya sunma sistemine arama motoru diyoruz. Ancak önemli olan bir konu var. O da bize sunulan bilgi ve içeriğin önceden arama motoru tarafından incelenip, kontrol edilmesidir. Zararlı – faydalı, işe yarar veya yaramaz veriyi önceden inceleyip süzmesi gerekli. 
Hiç bir arama motoru daha önceden görmediği, ziyaret etmediği veya indeksinde yer almayan hiç bir sonucu bize sunamaz, gösteremez. Dolayısıyla iyi bir arama motoru iyi sonucu sunmak için tüm siteleri gezmeli, içlerinden doğru olanı seçmelidir. Belli bir alanı değil, tüm ağı incelemelidir. 

Arama Motorunun Çalışma Mantığı

Google ve Rastgelelik örneği ile konuyu ele alalım. 

Google arama motorunda bir sorgu yapıldığında tüm İnternet sitelerinde arama yaptığınızı mı düşünüyorsunuz? Sakın böyle düşünmeyin, çünkü gerçek bu değil. Google veya diğer arama motorları benzer mantıkta çalışır ve tüm internette arama yapmanıza imkan sunamaz. Arama motorları bilmediği siteyi bize sunamaz. Bu yüzden öncesinde siteleri veya veri kanallarını gezip, inceler. Bu işlem ise “örümcek” isimli yazılımlarla yapılır.  
Örümcüm, önce birkaç siteyi getirir. Sonra bu sitelerdeki bağlantıları takip eder. Akabinde bağlantılı olarak milyonlarca bağlantının ziyareti söz konusudur. Google, bu konuda en iyi örümceklere sahip, diyebiliriz.

Google önceden gezip, indekslediği sonuçları kullanıcının arama kutucuğunda yaptığı sonucu uygun olarak sunar. Aranan sözcüğe ilişkin binlerce, hatta milyonlarca sonuç da sunabilmektedir. Ancak en doğru olanı, bizim asıl aradığımızı öncelikli olarak sunması gerekir. Google bunu da başarmaktadır. Ama nasıl? 

Google, 200’ü aşkın soruyu sorup, en doğru sonuca ulaşmaya çalışıyor. Ne tür sorular? 

  • Aradığımız sözcük başlıkta var mı?
  • İçerikte kaç adet aranan sözcükten bulunuyor? 
  • Aranılan sözcükler yan yana mı geçmekte?
  • İlgili sözcük URL’de geçmekte mi? 
  • Sözcüğün ilgili içerikte eş anlamlısı var mı? gibi birçok soruyu sorup, uygun sonucu bizlere sunuyor. En önemlisi ise tüm bu işlemler saliseler içinde olup, bitiyor. 

*** Google, site yöneticilerinin sitelerini ön plana çıkarmaları için onlardan para talep etmez. 

Ayrıca Google’da yapılan her sorgu, Google örümceklerinin bir görev edinmesini sağlar. Aranılan sonuç Google’da yoksa iyileştirme için örümcekler arayışa geçer. Zamanla bu sorguda da çeşitli sonuçlar listelenmeye başlar. Google gibi diğer arama motorları da benzer tarzda çalışır. Ancak Rastgelelik gibi bazı arama motorları mevcut bir dizin de kullanır. Bu dizine kullanıcıların site eklemesine imkan sunulur ve belirtildiği oranda site listelenir. Kullanıcıya ise yine Google gibi benzer sorular sorularak uygun sonuçlar listelenir. 

Peki, Google Neden En Başarılı Arama Motoru Olabilmiştir? 

Google, ilk dönemlerde kim çok para verirse onun sonuçlarını öncelikli sunuyordu. Anahtar sözcüklere göre değil, içeriğe göre sonuçlar listeliyordu. İçeriğe güveniyordu. Ancak birçok kişi bu durumu kullanıp, yazdıklarını ön plana çıkarmak için alakalı veya alakasız birçok bilgiyi ekleyerek içerikler oluşturdu. Adeta bu sistem bir nevi pazarlamaya döndü. Tabiki kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir unsurdu. Google, bu sistemden vazgeçip, yeni sistemler geliştirmeye koyuldu. Bu durumla kuşkusuz diğer arama motorları da çalışıyor, içeriğe güveniyorlardı. Bazıları ise içeriğe değil, dizinlerinde eklenen sitelere öncelik veriyordu.  

Google Neden En Başarılı Arama Motorudur

Bir zaman sonra Google, yeni bir değerlendirme algoritması geliştirdi ve artık bu sistemle farklılık sağladı. Diğer arama motorlarının da adeta rehberi olmasını sağladı. Her yıl internet sitesinin kaç farklı siteden trafik aldığını raporladı. Aslında sitenin güven göstergesiydi. Bir siteye gönderilen trafik ve diğer siteler Google için referans oldu. Bu sistem biraz daha mantıklı ve geçerli sonuçları kullanıcıya sunmayı başardı. 

Sonraki yıllar da Google sistemini geliştirmeye devam etti. Diğer arama motorları ise gelişimden ziyade popülerliğe ve arayüze vb.  önem verdi. Kullanıcı deneyimlerini çok fazla Google kadar takip edemediler. Google ilk arama motoru olmamasına rağmen ilk arama motorlarını ve popüler olanları geçmeyi başarmıştı. 

Google Aramanın Gelişimi

1996: Google’in ilk arama porjesinin başlaması ve ünlü garajlardan birinde ortaya çıkması. Amaç ise kullanıcıya aradığını hızlı ve doğru sunmak. 

1997: Google.com tescillenmesi.

2000: Google AdWords sisteminin geliştirilip, kurulması. Bu döneme kadar hiç bir reklam alımı Google’a olmamıştır. Bu yıl reklam almaya başlamıştır. Ama reklamlar ne yazık ki arama sonuçlarıyla ilgili değildi. Olması gereken reklamların da arama sorgusuna uygun olmasıydı. Google  AdWords’a olabildiğince önem verdi. Pazarlama stratejileri oluşturdu. Elde edilmeye başlanan gelirle ilk olarak arama motorunu Google geliştirdi. Ardından ise araştırma ve geliştirme laboraturanını kurdu. Bu yıla kadar Google hala lider ve popüler tam olarak değildi. Yahoo ve diğer arama motorları liderliğini koruyordu. 

2001: Artık Google’ın çalışan bir sistemi vardı ama yeterli gelmiyordu. Doğru bilgiye kullanıcılar hızlı biçimde ulaşmak istiyordu. Sadece web sitelerini değil, doğrudan görselleri, kitapları da incelemek ve aramak istiyor olabilirdi. Google bunu Google Görsel Arama ile başlatıp, görsel aramaya önem verdi. 
Ancak bu yıl bir sorunu Google fark etti. 11 Eylül olayları ile alakalı bir arama yapıldığında ne yazık ki o güne özel güncel bilgi bulunamıyor, alakasız sonuçlar listeleniyordu. Sebebi ise Google, henüz haberleri dizininde bulundurup, taramıyordu. Bu sayede Google Haberler doğdu. Artık sadece Web bazlı arama imkanı veren onlarca arama motorunu Google geçmişti. Bunlarla fark yaratmaya başladı. 

2002: Yeni bir site, yeni kullanıcılar varsa Google bunu bilmeliydi. “Evrensel Arama” kavramı artık bu tarihte ortaya çıkmıştı. Yalnızca siteler için mi? Elbette ki hayır. Görseller, haberler, videolar gibi birçok alanda Google sonuçları bulmak, bilmek ve kullanıcısına sunmak istiyordu. Bu yıl, sitelere değil sadece, aynı zamanda görsellere ve videolara da odaklanıldı. 

2010: Modern ve küresel İnternet çağına yaklaşım başladı. Google artık binlerce arama motorunu geride bırakmayı başardı. Büyük arama motorlarının sağlam rakibi oldu. Yahoo’nun tahtını sağlam sağllamaya başladı. Birçok arama motoru kapandı. Google, kullanıcılarının bile artık düşünmesini beklemeden gereksinimleri belirlemeye başladı. Google, artık “Ara” veya “Enter” düğmelerine basmadan arama imkanını başlattı. Hatta birkaç harf yazınca uygun kelimeleri, sorguları sunmaya, ekrana getirmeye başladı. Bu özellik o kadar önemliydi ki, kullanıcılara çok büyük olaylık sağlıyordu. Ayrıca doğru yazım yapılmasına yardımcı oluyordur. 

2010 ve Sonrası:  Artık takvimler 2020’i gösteriyor. Google, tüm hizmet ve ağlarıyla dünyanın en çok kullanılan arama motoru. Dünya genelinde %98 oranında kullanıma sahip. Mobil cihazlarda Android, tarayıcı alanında Chrome sayesinde Google varsayılan arama motoru olmayı başardı. 
2020: Google, artık yapay zeka üzerine çalışıyor. sitelere gitmeden birçok sorunun cevabını ve bilgiyi arama sonucu sayfasında sunuyor. 1. dakika önce herhangi bir haber sitesine eklenen veriyi doğrudan arama sonuçlarında sunabiliyor. Tüm arama motorlarının, internet sitelerinin, mobil uygulamaların adeta kaderini ve ilkelerini Google belirliyor. Özel arama motoru özelliği ile yüzlerce arama motoru Google alt yapısıyla hizmet veriyor. Sayılı arama motorları var ki, Google desteği olmadan arama hizmeti sağlasın. Bing, Yandex ve Baidu bunlar arasında. Diğerleri ise büyük oranda Google veya diğer Bing, Yandex gibi arama motorlarının alt yapısını kullanıyor. 

Google ofisi

Arama Motorlarının Geleceği

Peki Google bu işi sürdürebilecek mi? Ne kadar ileriye götürebilir? 
Google, Arama motoru hizmeti dışında daha Orkun, Google Gruplar, Google Video, Google+ gibi hizmetleri de sundu ancak bunlar gibi daha birçoğunu kapatmak zorunda kaldı. Bu da Google’ın her alanda başarılı olamadığının bir göstergesidir. Ancak şuan arama motoru konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. 

Artık SEO diye bir şey var. Sitelerin arama motorlarında kullanıcıyla öncelikli olarak buluşmasındaki kriter. Google bu alanında rehberi ve öncüsü. Sitenizin nasıl olması gerektiğine Google karar veriyor. Bu ilkeleri diğer birçok arama motoru da kullanıyor. Gelecekte Google artık sitelere yönlendirmeden verileri arama sonucu sayfasında sunmayı amaçlıyor. Mobil teknoloji ile site url adreslerini kaldırmayı, doğrudan tarayıcıda konu başlığı göstermeyi hedefliyor. Tüm sorulara cevap vermeyi ve doğrudan arama motorundan ziyade asistan olarak hizmet sağlamayı amaçlıyor. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.507 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.