Gelecekte Arama Motoru Teknolojisi

"Gelecekte web site, blog ve içerik üreticileri için en büyük rakip Google'dır."

Gelecekte Arama Motorlarının nasıl olacağı, kullanım oranlarının ötesinde nasıl bir yapı kazanacağı birçok SEO uzmanı, Web site yöneticisi, firma ve markanın merak ettiği konuların başında geliyor. Bilişim teknolojisi ve yaşam alışkanlıklarına en büyük katkıyı sağlayan firmadan birisi olan Microsoft, geleceğe yönelik projeleri arasında ilginç bir atılıma imza atmayı planlıyor. Dünyanın meşhur “Person of Interest” dizisinin dünyayı gözleyen yapay zekasını Microsoft, hayata geçirmeye gayretli. Bu işlemi ise Arama Motoru adı altında gerçekleştirmekte. 

Dizinin aksine bu teknolojiyi gizli servislerin değil, tüm toplumun hizmetine arz etmeyi amaçlamakta. İşyeri ve evlerde doğrudan kullanılabilecek bir teknoloji olması planlanıyor. 

Ev veya araç anahtarımızı kaybettik diyelim. Etrafta, orada burada arama derdine, avlanırcasına tetikte olmaya gerek kalmayacak. Telefona bakarak anahtarın yerini bulmak mümkün olacak. Dahası bunun arama motoruyla yapılması sağlanabilecek. Aradığımız her şeyin hızlı ve kısa bir metinsel sorgu ile yanıtlanabildiği bir sistem kullanan arama motoru düşünelim. Hayal değil, muhtemel bir gerçeklik örneği. İlginç ve zor bir teknoloji gibi bazılarımız düşünebiliriz. Ancak yakın gelecekte bunu başarmanın kararlılığını Microsoft başta olmak üzere birçok firma ve arama motoru gösteriyor. 

Arama Motorlarının Geleceği Nasıl Olacak? 

Yazılım devleri ve yazılım geliştiricileri için düzenlenmekte olan yıllık Microsoft Build 2017 konferansında bu teknolojiden bahsedildi. 
Arama motorları ve teknolojileri tüm dünyayı sarmış ve her türlü ihtiyaca artık karşılık veriyor gibi görünse de ne yazık ki, henüz birçok alanda kısıtlı ve yetersizliklerini koruyorlar. Tüm dünyadaki etkileri ne denli büyük olsa da koca bir alan olduğu da bilinen bir gerçek. En gelişmiş arama motorlarından birisi olan Google dahi birçok konuda hala gerçek manada yetersizliğini gösteriyor. Dolayısıyla yakın gelecekte yeni teknolojilerin şahı kuşkusuz yapay zeka ekseninde gelişim gösteren bilişim teknolojileri olacaktır. 

Arama Motorları, tüm web ağı ve yakın çevremizdeki mağaza, lokanta, market ve otel gibi işletmelerin dışında evlerimize, bireysel yaşantı ve düşünce sistemlerimize de girmeyi hedefliyor. 

Microsoft firması, arama motoru teknolojisinde son yıllarda bilgisayarların öğrenme gücünü, görsel tanıma teknolojilerini, tüketicilerin satın alabilecekleri ölçeklerde basit kameralar yerleştirmekte ve bunların çalışabilirliğini artırmaktadır. Artık geliştirilen yazılımlar ve donanımlar sayesinde bir odadaki insan, canlı ve eşyaların gerçek zamanlı indekslenebilmesi ve tanınabilmesi mümkün. Bu da bu kamera ve teknoloji sayesinde aradığımız şeyi bizim yerimize bulabilecek ve tanımlayabilecek bir arama motoru demek oluyor. 

Yapay Zeka Üzerine Arama Motorları

Bahse konu konferansta Microsoft, yapay zeka teknolojisiyle harmanlanmış arama motorunun işyeri güvenliği için nasıl kullanılabileceğine yönelik tanıtım yaptı. Anlatımdaki teknoloji o denli dizide bahsedilen yapay zekayı andırıyor ki, adeta korkmamak elde değil. 

Durmaksızın çevreyi izleyen, gözlemleyip tetikleyici kurallarla arama sorgularına yanıt veren bir arama motoru teknolojisi, tüm alışkanlıklara yönelik öğrenebilme yetisi olan motorlar yakın gelecekte kullanıma sunulmayı bekliyor. 

Her şeyden öte bu teknoloji, tüm çevre ve eksenimizdeki hayatı telefon aracılığı ile kontrol edebilmeye olanak tanıyor. Bu teknoloji, evler ve fabrikalar başta olmak üzere hastane, resmi daire ve özel şirketlerde ve eğitim mekanlarında kullanılacak. 

*İyi olabildiği gibi aksini gerçekleştirebilecek, kötücük yapay zeka ile donatılmış arama motorların da gün yüzüne çıkabileceği elbette ki bilinmesi gereken bir gerçek. 

Övünülerek anlatılan ve tanıtılan bu teknoloji, aslında gizlilik ilkelerini ve mahremiyeti bir nevi hiçe sayıyor olacak. Ev, işyeri ve çevremiz adeta gözetleme kulesinden 7/24 gözetlenen gözetleme merkezlerine dönüşecek. 

Bu nitelikteki arama motoruları aslında gözleme ve takip etme motoru özelliği de taşıyacak. Bu da hastane, okul ve işyerlerinin patron ve üst merciler için normal, diğer bireyler için ise köleleştirilmiş çalışma kampları olması muhtemeldir. 

Peki Arama Motoru Çökertilir (Hacklernir) İse?

Her şey iyi olacak, yolunda olacak diye bir şey yok. Peki bu arama motoru dışarıdan müdahaleye maruz kalırsa? Bu sorunun yanıtı bugün öngörüden ibaret olacak, gerçek yanıtı ise arama motoru teknolojisinin hayatımızda tam manada yer edinmesiyle alınabilecektir. 

Kimler bu şekilde geliştirilmiş bir arama motoruna gereksinim duyacak? Bunu bilemeyiz ama kimlerin gereksinim duymayacağı aslında açık. 

Ünlüler, siyaset adamları ve politikacılar bu tarz bir gözetlemeci arama motorlarından kaçmak isteyecek, onlar için bu durum can sıkıcı olabilmekte. Ancak sıran insanlar için de aslında kabus haline dönüşebilecek bir teknoloji gibi görünüyor. Ama yine kullanım durumu ve gerçek alanı, teknoloji baş gösterdiğinde netlik kazanacaktır. 

Yakın Gelecekte İnternette Arama Faaliyeti Nasıl Olacak? 

İnternet aleminin geniş kesimlere sunulması ve yaygınlaşmasının üzerinden geçen bu kadar zaman içinde en çok ziyaret edilen sitelerin başında arama motorları varlığını sürdürdü. Arama motorları bu güne kadar daha çok masaüstü ve dizüstü bilgisayar ortamlarına uygun olarak hazırlandı ve bu kapsamda hizmet sundular. Fakat 2010 sonrası ciddi artık gösteren mobil kullanım, cep telefonlarının büyük önem kazanmasına sebep oldu. 

Dünyanın bilim teknoloji devlerinden biri olan ABD merkezli Google firması, en önemli hizmeti olan Arama Motoru ile birçok devrime imza atmayı başardı. Son zamanlarda ise Google, İnternetteki veri akışını küçük ekranlarda daha kısa ve daha pratik bir kullanım alanına sokmaya niyetli. Uzun uzadıya küçük ekranlarda (Mobil cihazlar) yazma derdinden kurtaracak bir arama motoru deneyimi yaşatmayı planlamaktadır. 

Google, “Now on Tap” adını verdiği arama motorunu yakın geçmişte piyasaya sürdü. 
Bu nitelikli arama motoru, ne aramak istediğimizi tahmin etmekte, kelimelerin mana ve yapılarını bilmekte ve her şeyden öte biz kullanıcıyı yakından tanımaktadır. Alışkanlık, ziyaretler, ilgi alanı ve hobiler, meslek ve düşünce sistemlerimize kadar bizi bir nebze tanıyor, bu doğrultuda uygun tahminlerde bulunuyor. Bu şekilde yapay zeka ile donatılmış bir arama motoru ve ayrıca yine eş zamanlı çalışma sağlayan “Google OK“, bu teknolojinin gerçekleşmesinde en büyük öncülüğü sağlıyor. Apple, Microsoft ve Google gibi birçok yazılım şirketi, yapay zeka üzerine çeşitli çalışmaları sürdürmekte ve çoğunlukla da arama motoru ve kişisel asistan uygulamalarında faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Arama Pencereleri Nostalji Sayılacak

Telefonda bir arkadaş ile mesajlaşıyoruz. Bize bir mekandan bahsediyor. Yol tarifi vermek istiyor. İşte bu durumda artık yapması gereken tek şey, o mekanın adını telefon ekranında alt-orta tuşa basıp söylemek. Google, Bing ve Yandex arama motorları artık bu işlemi gerçekleştirecek arama fonksiyonlarına sahip. Yani arama penceresi, tarayıcı içi kontrol vb. tarihe karışıyor. Telefon ekranına doğrudan bilgiler geliyor. Bu etkinlik, her geçen gün daha da geliştirilmekte ve alışkanlıklarımızla bütünleşmektedir. 

OK Google – Apple Siri

Ne dilersek sorabiliyoruz. Yer, mekan, bilgi, sözcük, çeviri,  kişi vb. her şeyi sorabiliyor, Google asistan ile muhabbet edebiliyor. Yazılı ve sesli her türlü komut algılıyor. Apple ise Siri adını verdiği asistanı ile bu işlemi gerçekleştiriyor. 

Arama Motorunda Tekelleşme

Bazı uzmanlar artık Google arama motorunun tekelleştiğini ifade ediyor. Çünkü Google, artık arama motoru ve tüm internet ağını neredeyse kapsayan bir ifadeye sahip. Arama motoru, tarayıcı, mobil uygulama ve sistem bakımından neredeyse tüm dünyada pazarın tekeli denilebilecek düzeye sahip firması olmayı başardı. Diğer arama motorlarının faaliyet alanında büyüme ve gelişim olsa da Google, liderliğini uzun yıllar daha sürdürecek görünüyor. 

Arama Sonuçları Değişiyor

Arama motorlarının dahi kaderini ve stratejisini bir arama motoru belirliyor. Evet, diğer arama motorlarını bile kullanıcıların büyük çoğunluğu Google arama motorunda arayıp buluyor. Bir sitenin nasıl olması gerektiğini Google belirliyor. Diğer arama motorlarını da Google, bir site olarak gördüğü için onlarada benzer direktifleri veriyor diyebiliyor. SEO denilen kavram ve pazarlama stratejisi, web site, arama motoru, mobil uygulama, youtube videosu gibi birçok alanda büyük öneme sahip. Artık bir ürünün kalitesi ve kullanışlılığının ötesinde kullanıcı ile buluşturulması büyük önem arz ediyor. 

Otomobil
Araba Nedir?

Google, sürekli algoritmalarını geliştirmekte, arama motoru sonuçlarını güncellemektedir. Günümüzde faaliyet gösteren arama motorları içerisinde en hızlı indeksleme ve güncel sonuç sunma özelliğine sahip arama motoru kuşkusuz Google arama motorudur. Ancak Google, artık arama sonuçlarında daha çok hazır bilgi, bilgi kartları ve fonksiyonel kartları ön plana çıkarmaya başladı. Tüm bu verileri oluştururken de internet sitelerinin içeriklerini kullanmakta. Adeta kullanıcıya siteye gitmeden site hizmetini bedelsizce sunuyor. Öyle ki, bu durumu ileri götürdüğü ve kaynak bile göstermediği bilgi sunumları da az denilmeyecek düzeyde. Bu durum ise web site ve bloglar için iyi bir durum arz etmiyor. Çünkü çeşitli emekle içerik ve veri oluşturan siteler trafik kazanmadan Google’a içerik sağlamış oluyor. 

Rastgelelik Nedir
Rastgelelik Nedir?

Kullanıcıyı Arama Motoru İçinde Tutma Durumu

Artık kullanıcının blog, site ve platforma gitmeden ihtiyaç duyduğu bilgiyi doğrudan kullanıcıya sunma, arama motoru içerisinde veriyi gösterme durumu söz konusu oldu. Google Vikipedia, Sözlük siteleri ve Rüya Tabiri siteleri başta olmak üzere haber, içerik ve blog sitelerinden içerikleri artık kullanıcıyı kendi arama motoru sayfasında sunmakta. 

Rüyada Araba Görmek
Rüyada Araba Görmek

Misal verecek olursak; Kişisel bir blog sitemiz var. WordPress CMS ile hazırlanmış, tasarım, kodlama ve içerik bakımından SEO uyumluluğu sağlanmış ve özenle hazırlanmış bir blog sitesi. “Yüzüklerin Efendisi” filmine yönelik değerlendirme yazısı yazıp, blog sitemizde yayınladık. Çeşitli anahtar kelimelerden, Google üzerinden farklı türde aramalardan sitemize trafik alıyoruz. Bu sorguların birinde ise “mcdonalds ne zaman kuruldu?” sorgusu için içerik barındıran blog sayfamız 4. sırada zor bela yer edinebilmiş. İlk sayfada ve 4. sırada yer alabilmek aslında büyük bir başarı. Ancak üst kısımda iki kocaman kutucukta kullanıcının aradığı cevap zaten doğrudan verilmiş. Birinde doğrudan cevap, diğerinde ise özet bilgi yer alıyor. Kullanıcı açısından çok iyi bir durum. Kısa yoldan hemen cevaba ulaşabildi. Ayrıca boş, gereksiz bir sürü site içinde sürünme derdinden de kurtuldu. 
Ancak 4. sırada blog yazısına kullanıcının %90 tıklayıp, gitme olasılığı Google’ın doğrudan site içeriğini sunması nedeniyle %45’lere düşüyor. Kullanıcı ek bilgi talep ederse bu alana tıklıyor ve siteye trafik sağlıyor. 

Mcdonalds ne zaman kuruldu
Mcdonalds ne zaman kuruldu?

Bu Stratejinin Ne Zararı Var? 

Aslında zararı yok. Kullanıcı için hatta faydası var. Ama site sahibi ve yöneticilerinin trafik kazanmasına, sitedeki diğer hizmetleri pazarlamasına ve reklam odaklı gelir elde etmesine sekte vuruyor. Bu aşamada Google, içeriğini kullandığı, doğrudan kullanıcıya sunduğu sitelere bir ödül sağlaması gerekir. Bu durumda siteler trafik almasa da içerik kaynağı olduğu ve kullanıcıya içerik sunduğu için emeğinin karşılığını alacaktır. 

Google Arama Motoru’nun Vizyonu

Google, sonuç sıralama algoritmasını geliştirirken izlediği ilke şu; “Kullanıcıya aramakta olduğu en doğru sonucu, en hızlı biçimde sunmak.” Ayrıca gerçekten bir sorunun tam cevabı olduğunu düşündüğü site içeriklerine yönelik parçacıkları ise özel bir sonuç kartında gösteriyor. 

Rüyada Araba Görmek

Aslında bu taktiği Google dışındaki Yandex, Bing, Rastgelelik gibi arama motorları da uygulamaya başladı. Gelecekte tüm arama motorları bu stratejiyi benimseyecek gibi görünüyor. 
Tüm bu taktikler kullanıcı açısından faydalı, kaynak gösterildiği için bir nebze site ve içerik sağlayıcı içinde etin sayılabilir. Ancak Google, ne yazık ki birçok içeriği kaynak göstermeksizin kullanıcıya sunuyor. Bu her geçen gün de artış göstermektedir. 

Web Site Kavramı İçeriğe Evriltiliyor

Google, kendisine ait olan Web tarayıcısı Chrome üzerinde İnternet site adreslerini, URL’leri kaldırmaya yönelik testler yapıyor. Site adresleri ile alakalı algıyı değiştirme hedefinde ve site kavramını içerik kavramına evriltmeyi arzuluyor. Zamanla bunu sağlayacağı kesin. Artık adres çubuğunda site isimlerinden ve URL’lerden ziyade içerik odaklı bilgiler göz önünde olacak. 

İçerik Kartları ve Arama Sonuçları

Diğer Yandex, Bing, Yaani, Rastgelelik ve Turtc gibi arama motorlarının da aynı strateji izlediği içerik kartları mantığı, yakın zamanda çok daha fazla yer tutacak. Arama sonuçlarında ilk sayfa bilgi kartlarıyla dolacak. 
Google arama motoru, arama sonuçlarının ilk sayfasında bilgi kartlarıyla içeriği kullanıcıya sunacak. Bu bilgi kartlarında site adresleri ve hatta isimleri dahi olmayabilir. Sitelere ait reklam gösterimi haricinde sitelerin verilerinin ve isimlerinin gösterilmeyeceği bir arama sonuç sayfaları bizleri bekliyor. Aslında bugün siteler için büyük bir trafik kaynağı olan Google, yakın gelecekte içerik odaklı tüm site ve bloglar için gerçek bir rakip olacak. Evet, gelecekte içerik siteleri için en büyük rakip Google olacaktır. Muhtemelen mevcut bilgileri indekslediği için artık bu bilgileri sitelerden çekmeyip, doğrudan kullanıcıya sunacaktır. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.500 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.