Dünya 5 Büyükten İbaret Değil

"Bildiklerinizin her zaman bir alternatifi vardır."

Dünya 5 büyükten ibaret değil, dünya gerçekten beşten büyüktür, denilebilir mi? 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı R. Tayyip ERDOĞAN’ın ifadesi ile “Dünya 5’ten büyüktür.” Dünyanın bazı alanlarında tekelleşen, bazı konularda devleşen oluşumları, toplulukları, firmaları mevcuttur. Ancak tüm hayatın ve dünyanın bundan ibaret olmadığı iyi bilinmelidir. 

Bu yazımızda İnternet camiasında devleşen, çoğumuzun alternatifini dahi bilmediğimiz firma ve oluşumlara değineceğiz. 5 büyük sitenin alternatiflerini ele alacağız. 5 büyük oluşum veya siteye, 5 alternatif sunmaya çalıştık.

Google 

Google, dünyanın en fazla kullanılan arama motorudur. Arama hizmetinin yanı sıra, web yönetici, analiz, site, blog, çeviri gibi çeşitli birçok hizmeti de bulunuyor. Kullanıcı odaklı çalışması, sadeliği çoğu kullanıcının gönlünde taht kurmuştur. Geliştirdiği birçok hizmet, alanında profesyonellikle çalışmakta ve kullanıcı beğenisini kazanmış durumdadır. Ancak dünyanın tek arama motoru Google değildir. Google’dan daha farklı, daha çeşitli veya benzer nitelikle arama hizmeti sunan daha yüzlerce arama motoru bulunuyor. Bunlar arasında en yaygın kullanılan diğer arama motorları Bing, Yahoo ve Yandex’tir. Çin’de hizmet veren Baidu ise bölgesel çapta diğer bir devdir. 

Google’a Alternatif Uluslararası Arama Motorları

  • Bing: Microsoft tarafından geliştirilen arama motorudur. Google gibi birçok hizmeti bulunur. İçerik olarak site odaklı daha çok çalışır. Google gibi bazı konularda doğrudan sonucun cevabını arama safhasında sunmaz. Sunduğu veriler bulunsa da daha çok sitelere yönlendirme sağlar. Amerika ve Avrupa’da en çok tercih edilen arama motorlarındandır. www.bing.com 
  • Yahoo: En eski arama motorlarından birisidir. Zaman zaman Bing alt yapısıyla sonuçlarını güçlendirdiği olsa da kendine özgü bir arama deneyimi sunmaktadır. Türkçe arayüzü bulunsa da pek Türkçe odaklı içerikler sunmaz. Bu yüzden de Türkiye’de pek tercih edilmemektedir. Amerika’da en çok tercih edilen arama motorlarındandır. Yahoo, arama hizmeti dışında e-posta, grup ve haberler konusunda da Amerika gibi ülkelerde popülerdir. www.yahoo.com 
  • Yandex: Rusya menşeili arama motorlarındandır. Özellikle Rusça konuşulan ülkelerde liderdir. Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya gibi bölgelerde arama motoru devi ve tekeli sayılabilir. Google ve Bing gibi kendine özgü hizmetleri bulunan, Türkiye’de ise Google ve Bing’e rakip olan arama motorudur. Türkçe hizmeti, Türkiye’ye yönelik yatırımları oldukça Yandex arama motorunu ülkemizde de popüler hale getirmiştir. Google’dan sonra ülkemizde en çok tercih edilen, bölgesel ve zamansal farklar olsa da Bing ile yarışır düzeyde potansiyele sahip arama motorudur. www.yandex.com.tr 
  • DuckDuckGo: Gizliliğe önem veren, kişisel veri ve çerezleri kaydetmediğini, kullanıcıyı izlemediğini belirten arama motorudur. Gizliliğe önem verenlerin en çok tercih ettiği arama motorudur. Yapılan sorgular ve kişisel tarayıcı – bilgisayar bilgilerinin, kullanıcı alışkanlıklarının kayıt edilmediği, izlenmediği belirtilen arama motorudur. www.duckduckgo.com 
  • Peekier: Görsel bir arayüzde sonuçlar sunan arama motorudur. Arama sorgusuna uygun sitelerin önizlemeleriyle beraber sunulduğu arama motorlarındandır. www.peekier.com 

Google’a Alternatif Yerli Arama Motorları

  • Yaani: Turkcell tarafından geliştirilen, Yandex ile işbirliği olduğu söylenen yerli arama motorudur. Hızlı bir çıkış yapmış olup, sunduğu diğer hizmetler ve mevcut müşteri kitlesi ile çabucak büyüyen yerli arama motorudur. Özellikle mobil cihazlarda çok fazla tercih edilmektedir. Ülkemizde Google’dan sonra kullanımı artan ve yakın zamanda ikinciliğe tam oturması beklenen arama motorudur. Kişiye özgü e-posta hizmeti de vermektedir. www.yaani.com 
  • Turtc: Kendi özgün dizini ve altyapısı bulunan milli arama motorlarımızdandır. Arama harici e-posta, sosyal medya, özel arama gibi hizmetler de sunmaktadır. Popülerliği düşük olsa da alt yapısını ve tarzını beğen geniş bir kullanıcı kitlesi bulunur. www.turtc.com 
  • Vuhuv: Sade, özgün bir tasarımla arama hizmeti veren yerli arama motorlarındandır. Kendisine ait botları da bulunur. Görsellerde, video ve haberlerde, sözlükte ve daha çeşitli kategorilerde sonuçlar sunabilmektedir. Google’a alternatif olarak tercih eden kendine özgü bir kitlesi mevcuttur. Gizliliğe önem veren, kullanıcı verilerini kayıt etmeyen yerli yapım arama motorudur. 
  • Tarmot: Kendine özgü bir arayüzü ve botları ile sonuçlar sunan yerli arama motorudur. Sadece arama hizmeti vermektedir. Gelişmesi devam eden yerli arama motorlarındandır. Ücretsiz reklam verme imkanı bulunur. 
  • Rastgelelik: “Kullanıcıya iyi sonuç” amacıyla alt yapı ve veri olarak diğer birçok arama motorundan da veriler sunan yerli yapım arama motorudur. Kendi kapsam dizini ve listesine ilaveten diğer arama motorlarından da sonuçlar sunmaktadır. Turtc, Vuhuv, Yandex, Bing ve Google arama motorlarından veriler alarak alt yapı ve sonuçlarını güçlendirmektedir. Arama sonuçlarında kavramsal veri sunumuna önem vermektedir. Arama dışında sözlük, blog, özel arama, açılış sayfası, dosya yükleme gibi diğer hizmetleri de bulunur. Kendi özel arama motorunuzu kurmanıza da imkan tanır. www.rastgelelik.com 

Chrome

Chrome, Google tarafından geliştirilen İnternet tarayıcısıdır. Tekelleşen Internet Explorer’a rakip olarak faaliyete başlayan ve kısa sürede kullanıcı dostu olan web tarayıcısıdır. Internet Explorer’ın sitelerde çıkardığı sorun, CSS kodlamada ve mobil arayüzde web tasarımcıları yıldıran özellik ve hatalarından dolayı birçok web master, web tasarımcı ve kullanıcı Chrome’un bu alandaki eksiyi tamamlamasından hoşnut kaldı ve tercihini Chrome’dan yana yaptı. Android cihazların, Samsung cihazların varsayılanı Chrome olması kullanım oranını çok daha fazla etkilemektedir. Ancak tek var olan internet tarayıcısı Chrome değildir. Buna alternatif daha farklı niteliklerde hizmet sunan web tarayıcıları da mevcut. Bunlar arasında Opera, Fire Fox ve Microsoft Edge bulunuyor. 

Chrome Tarayıcısı Alternatifleri

  • Opera: Kendine özgü tema ve kullanım arayüzü bulunan, ciddi oranda hayranı olan tarayıcılardandır. Webmaster ve programcıların birçoğu tarafından tercih edilmektedir. Hız ve kullanışlılık açısından adeta bir dahidir. 
  • Fire Fox: Fire Fox vakfı tarafından özgür yazılım lisansıyla geliştirilen web tarayıcısıdır. Fanatik kullanıcıları vardır. İki dünya bir araya gelse kararından vazgeçmeyecek, Fire Fox’u bırakmayacak kullanıcılar var. Chrome tarzı sekmelerle ve basit arayüzle kişisel deneyim sunar. Güvenli ve hızlıdır. 
  • Microsoft Edge: Internet Explorer’ın felaketi, hatalarla kullanıcıyı yıldırması üzerine Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Windows işletim sistemlerinde varsayılan tarayıcı olmasından dolayı kullanıcı kitlesi fazladır. Birçok firmanın kapalı kod sistemlerinin sadece bu tarayıcı ile çalışmasından dolayı kullanıcı kitlesi sürmektedir. Ancak bu kullanıcıların büyük çoğunluğu aynı zamanda Chrome veya Fire Fox da kullanmaktadır. 
  • Yaani Browser: Turkcell tarafından geliştirilen mobil sürümlerde faaliyet gösteren web tarayıcısı ve uygulamasıdır. Çok sade ve hızlı tarayıcıdır. Mobil birçok sitede spam ve rahatsız eden reklamları otomatik kapatmakta ve engelleyerek kaliteli web verimliliği sunmaktadır. 
  • Yandex Browser: Yandex tarafından geliştirilen ve hem mobil, hem de masaüstü sürümü bulunan chromium işletim sistemi ile yapılmış web tarayıcısıdır. Hızlı ve ek kullanıcı seçenekleri sunar. Ancak bazı sitelerde, bazı uygulamalarda Chrome ve Opera kadar hızlı, etkin işlevsellik gösteremediği görülmüştür. 

Ayrıca HasCoding, Vuhuv ve TurTc gibi yerli arama motorlarının da kendilerine özgü İnternet tarayıcıları da mevcuttur. 

Facebook

Dünya İnternet kullanıcılarının büyük kısmının Facebook hesabı bulunuyor. Yakın zamanda Facebook şirketinin Instegram ve Whatsapp’ı almasıyla kitlesi çok daha fazla oranlara ulaşan Facebook, adeta kendi sosyal dünyasını kurmuş durumda. Birçok firma, kişi ve kurum faaliyetlerini Facebook üzerinden sürdürmektedir. Web site veya e-posta hesabı bulunmayan binlerce firma, kurum ve organizasyon Facebook üzerinden ciddi paralar kazanabilmekte, faaliyet gösterebilmekte ve hizmet sunabilmektedir. 

Facebook’a alternatif olan sosyal medya ağlarının başında Twitter ve Linkedin geliyor. Her ikisi de aslında kendi özgün kitlesini ve yapısını oluşturmuş olsada rekabetin içerisinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat bunlarda popüler ağlardır. 

Facebook’a Alternatif Sosyal Medya Ağları

  • Reddit: İnternetin arka sokağı olarak tanımlanan sosyal medya sitesidir. Dünya üzerindeki her konuyu inceleyen bir oluşum söz konusudur. Doğru kullanıldığında muazzam faydalı bilgiler ortaya çıkabilmektedir. 
  • Raftr: Reddit’e benzer nitelikte ama çok daha sade ve basit bir kullanıma sahip sosyal medya platformudur. Kendine özgü bir bakış açısında kullanıcı kitlesi bulunur. 
  • Tumblr: Blog sitesi olarak doğan ama zamanda blogun sosyal medyası olan platformdur. Kendine özgü bir kitlesi olan ama aynı zamanda Facebook kullanıcıları tarafından da tercih edilen platformdur. 
  • Twitter: Facebook’tan çoğu zaman daha popüler hale gelen sosyal medya platformudur. Ancak liderliği henüz Facebook’tan kapabilmiş değildir. çünkü gelir ve kitle bazında Facebook adeta tekel konumundadır. Kısıtlı mesaj yazım olanağı veren, çoğu ünlü ve siyaset adamının gerçek kimliği ile paylaşımlar yaptığı sosyal platformdur. Kişilerin yazıları ile bir anda hayatların değişmesine imkan veren sosyal medya platformudur. 
  • Linkedin: Daha çok iş ve profesyonel camia tarafından tercih edilen, sulu ve sıradan paylaşımların pek görülemeyeceği sosyal medya platformudur. Adeta iş – kariyer ağı gibidir. Profesyonel birçok uzmanın kullandığı ağlardandır. 

Google Çeviri

Google, sunduğu birçok hizmet ile insanlığa fayda sağlamaya devam ediyor. Her ne kadar önceliği kar amacı gütmek olsa da hizmeti birçok alanda ilk olmayı başarmıştır. Google Çeviri de bunlardan birisidir. 70’in üzerinde dilde sözcük ve cümle çevirisi yapabilen çeviri hizmetidir. Birçok çeviri uygulamasına göre çok daha iyi çeviri sonuçları sağlayan uygulamadır. Fakat hala özellikle Türkçe çevirilerde hatalı ve eksik çeviriler görmek mümkündür. Örneğin; “Kur’an Meali” yazıp, Arapça diline çevirdiğinizde çıkan sözcüğün Türkçe karşılığının argo ve kabul edilemez bir çeviri olması hala ilginçtir. Google 70’ten fazla dilde çeviri imkanı sunsa da kendisinden daha farklı dillerde hizmet veren oluşumlarda bulunuyor. Yandex Çeviri ve Bing Çeviri bunlardan sadece bazılarıdır. 

Google Çeviri’ye Alternatifler

  • Yandex Çeviri: Yandex tarafından geliştirilen çeviri hizmetidir. Google kadar iyi ve etkin çeviri yapmadığını söyleyenler olsa da kelime bazında kaliteli çeviriler sunmaktadır. Ayrıca Google’da yer almayan Başkurtça ve Elfçe gibi dillerde de çeviri hizmeti sunar. 
  • Bing Translator: Microsoft tarafından geliştirilen hizmetler arasındadır. Kelime ve bazı dillerde cümle bazında kaliteli çeviriler sunar. İngilizce’den diğer Avrupa dillerine oldukça iyi çeviri sunabiliyor. Ayrıca Google ve Yandex Çeviri’de yer almayan yapay dil Klingon dilinde de çeviri hizmeti sunmaktadır. 
  • Translate.com: Oldukça popüler çeviri sitelerindendir. Ancak alt yapı olarak Bing – Microsoft çeviriyi kullanmaktadır. Tüm dillerde değil, sadece popüler dillerde çeviri sunar. Türkçe de bu diller arasındadır. 
  • Tureng: Doğrudan çeviri sistemi değil de kayıtlı kategori ve dizin kullanan sözlük sitesidir. Popüler yapan ise hemen hemen her terim ve kategoride gerek terimsel, gerek kavramsal, gerek cümle odaklı çeviriler sunuyor olmasıdır. Özellikle İngilizce – Türkçe alanında çok büyük bir kaynağa ve doğru çeviriye sahiptir. Büyük bir kullanıcı kitlesi ve hayranı mevcuttur. 
  • Reverso: Diğer çeviri platformlarından daha doğru, yazım denetimi sağlayan ve ayrıca bağlam çeviri de yapabilen çeviri hizmetidir. Birebir çeviriden ziyade sözlük ve cümle odaklı çeviri imkanları sunuyor. Yazımın dil bilgisi kurallarına uygun olarak düzeltilmesi de en fazla tercih nedenleri arasındadır. 

Windows İşletim Sistemi

Günümüzde özellikle masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda hem varsayılan hem de en çok kullanılan işletim sistemidir. Kendine özgü ofis programları, donanım ve birtakım uygulamaları mevcuttur. Ayrıca oyunların büyük çoğunluğunu desteklemektedir. Ancak mobil sürümde de benzer performansı vermesine rağmen Android kadar popüler olamamıştır. Windows işletim sisteminin diğerlerine göre daha fazla virüs alması da yaşanılan olumsuzluklar arasındadır. Windows’un dışında ise daha farklı niteliklerde işletim sistemleri vardır. Bunlar arasında en popüleri ve hatta Windows’tan çok daha iyi performans veren Apple – Mac IOS ve Linux bulunuyor. 

Windows İşletim Sistemine Alternatif İşletim Sistemleri

  • Apple Mac IOS: Apple şirketince geliştirilen ve sadece kendilerince yapılan cihazlarda çalışan işletim sistemidir. Apple Tabletler, Iphone cihazlar ve Apple bilgisayarlarda Mac IOS kuruludur. Kendine özgü bir tarzı ve kullanım özelliği sunan. Özellikle Adobe programları için yüksek performans sağlamaktadır.
  • Linux: Özgür yazılım kapsamında ücretsiz olarak geliştirilmektedir. Kendisiyle binlerce özgür işletim sistemi yapılmasını sağlamaktadır. Birçok yazılımcı kendi Linux dağıtımını geliştirebilmektedir. Ülkemizde de Tübitak tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi bunlardandır. Doğrudan Linux işletim sistemi kullanılamamaktadır. Linux tabanlı bir dağıtım ancak kullanılabilir. Linux dağıtımları arasında Linux Mint, Pardus, Debian, Pisi Linux ve Ubuntu gibi popüler dağıtımlar bulunur. Hemen hemen her ülkenin kendi dağıtımı var diyebiliriz. 
  • Chrome OS: Fiyatı uygun olan dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda, Chromebook’larda kuru gelen işletim sistemidir. Web ağında gezinme, sosyal medyada takılma ve metin hazırlama konusunda çok büyük performans ve imkanlar sağlamaktadır. 
  • ReactOS: Linux tarzından öte bir yaklaşım ve ücretsiz Windows benzeri bir mantıkta imkanlar sağlayan işletim sistemidir. 1996’da Windows 95’i kopyalama amacıyla başlayan proje idi. Ancak kendine özgü bir takım tarz edindi. Henüz daha birçok uygulama ve programı ne yazık ki Windows gibi desteklememektedir. 
  • FreeBSD: Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için güvenli işletim sistemlerindendir. Linux yansımaları olsa da kendine özgü bir yapısı mevcuttur. Fakat kendi masaüstü ortamı bulunmuyor; GNOME, KDE ve Xfce masaüstü ortamlarını destekliyor. 

Ve size soralım. Siz de aynı fikirde misiniz? Size göre de dünya 5 büyükten ibaret değil mi?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.