Türkiye’de Moda (Trend) Olmayan Aramalar

"Günümüzde çoğu içerik tabanlı İnternet sitesi arama motoru trend sözcüklerine göre içerik üretimine öncelik vermektedir."

Google, Yandex, Turtc, Rastgelelik gibi bazı arama motorları bazı zamanlarda (Google en sık biçimde) en çok aranan trend kelime ve konuları kamu ile paylaşmaktadır. Google, Yandex, Turtc ve Rastgelelik Arama Motorlarında en popüler trend aramaları görebilmek mümkündür. Peki, Türkiye’de “Trend Olmayan” aramalar neler?”

Türkiye’de Trend olmayan aramaları sunan bir sistem ve platform yok. Ancak sonuç gösterimi ve içerik üretimi göz önünde bulundurularak bu trend olmayan konu ve anahtar kelimeleri kestirmek mümkündür. Çünkü günümüzde çoğu içerik tabanlı İnternet sitesi arama motoru trend sözcüklerine göre içerik üretimine öncelik vermektedir. Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal medya sitelerinde popülerleşen konular arama motorlarında trend olurken, gündemi dizi, siyasi olaylar ve takvimsel durumlar değiştirmektedir. Örneğin;

Ramazan ayında “iftar, kandil, imsak” vb., Cuma günleri “Cuma mesajları” vb. kelimeler trend olmaktadır. Yılbaşında “noel, yılbaşı,  tatil” vb. kelime ve ilgili konular, popüler dizi bölümleri gündeme oturan trend sözcükler olmaktadır. Bunların dışında ise neredeyse yok denecek kadar az, hatta bulunamayan içerik ve arama sonucu olan bazı konular var ki, Google ve Bing gibi kapsamlı arama sunan, bunlara ilaveten Yandex, Yahoo ve Yaani gibi arama motorları dahil kısıtlı sonuçlar sunan bazı trend olmayan konular bulunuyor. İçerik bulunsa dahi Türkçe ve kullanıcıyı tatmin eden içeriklere ulaşılamıyor. Çünkü bu konu ve sözcükler neredeyse hiç Türkiye’de aranmıyor, konuşulup pek tartışılmıyor.

Türkiye’de Çok Trend Olamayan ve Kısıtlı Türkçe Sonuçları Olan Konu ve Sözcükler

  • Programlama dili nasıl yapılır?

Programlama dili yapmaya, tasarlamaya yönelik çok az arama yapılmakta ve bu konuda Türkçe kaynak oluşumu oldukça düşüktür. Trend olmayan sorgulardandır. “Programlama dili nasıl yapılır, programlama dili geliştirme,  yeni programlama dili oluşturma, kendi programlama dilini yapma vb.” aramalar Türk toplumunda pek trend olamamış, ilgi çekici olmayan sorgu ve konulardır.

  • Mobil uygulama nasıl yapılır?

Çok fazla reklam ve tanıtıcı makale, site olmasına rağmen çoğunluğun aramayı önemsemediği, trend olmayan sorgu ve konular arasındadır. “Mobil uygulama geliştirme yazılımı, nasıl app yapılır, mobil app yazma vb.” kelimeler pek trend olamamıştır.

  • Arama motoru nasıl yapılır?

Arama motoru konusunda da Türkiye’nin tek trendi ve iki de ne düşerse dediği arama motorları vardır. Tek trendi Google, diğer ne düşerse olanları ise Yandex ve Bing arama motorudur. Çünkü Türkiye’de %94 / %97 oranında Google arama motoru kullanılmaktadır. Onu Yandex, Bing, Yaani takip ederken, %0,4 oranındaki payı ise Turtc, Vuhuv, Rastgelelik, Bul, Logiw, Tatmot ve Fatingo vb. yerli arama motorları takip etmektedir. Bu arama motorları dahi trend olamamışken arama motoru yapımı konusunun trend olmasını beklemek de manasız olacaktır. Türkiye’de “arama motoru yapma, kendi arama motorunu geliştir, özel arama motoru yap, sıfırdan arama motoru nasıl yapılır vb.” gibi aramalar ve ilgili konu trend olmayan aramalardır.

  • CMS Sistemleri nelerdir, nasıl yeni CMS yapılır?

Türkiye’de CMS (Hazır İçerik Yönetim Sistemleri) içerisinde çok çok kullanılanı WordPress ve Joomla’dır. Onları Çevrimiçi CMS’lerden Blogger ve ücretli E-ticaret sistemleri takip etmektedir. Çoğu web site geliştiricisi WordPress tabanlı site tasarlamakta ve WordPress üzerine gelişim yapmaktadır. Yeni CMS yapma, farklı CMS’leri keşfetme konusu ise Trend olmayanlardandır. Türkiye, kendi özgün – farklı CMS yazılımlarını yapma konusunda isteksiz gibidir. “Cms nasıl yapılır, kendi CMS’ni yap vb.” aramalar trend olmayan arama ve konulardandır.

Aslında nice konu, bilim dalı ve sözcük var ki, arama motorlarında trend olamamış, sosyal medyada popülerlik kazanamamıştır. Göze çarpmayan birkaç konu sadece ele alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.