Arama Motorları ve SEO’nun Yarını

Gelecek mobilde! Artık arama sonuç sayfaları, metinsel arama devri son buluyor.

Arama motorlarının geleceğine yönelik uzmanların tahminleri ışında bizleri yarın neler bekliyor? SEO ve gelecek nesil teknolojiler nasıl olacak, dahası mobil SEO neyi ifade ediyor? Birçok kullanıcı ve web site yöneticisi VR, AR gibi kavram ve teknolojilerin gelecekte ne kadar hayatımızda yer edineceğini merak ediyor. İnternet kullanımı artıkça arama motoru ve sitelerin kaderi de farklı biçimde şekilleniyor. 

Gelişim Devam Ediyor

Türkçe Arama Motoru Uyarlaması olan SEO, son birkaç yıl içerisinde son 6 – 7 yıla göre çok daha hızlı bir gelişim ve şekillenme gösterdi. Yalnızca Google arama motoru değil, Yandex, Bing, Yahoo, Rastgelelik ve Baidu gibi diğer arama motorları da değerlendirme kriterlerinde SEO algoritmaları geliştirip, benzer kriterlere önem vermeye başladı. 
Arama motoru, yapay zeka, oyun, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi çeşitli teknolojiler bütünleştirilerek geliştirilmekte. Bu gelişimler ise biz kullanıcıların İnternet kullanım alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Dolayısıyla iş dünyasının ve pazarlama stratejilerinin de değişmesi gerektiği anlamı taşıyor. 

SEO Artık Heyecan Verici

SEO Uzmanları için heyecan verici bir çağ yaşanıyor. Masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, taşınabilir cihazlar, takılabilir donanımlar ve dahası kullanıcıların internet ağına erişim sağlamasını ve hizmet almasını sağlıyor. Adeta dev bir nehir hızla akıyor. İnternet siteleri, mobil uygulamalar, bilgisayar ve donanım yazılımları ve diğer eklenti, modül, tema ve benzeri teknolojiler, araçlar da kendilerini sürekli yenilemek zorundadır. Kullanıcıya ulaşımı ve kalıcılığı açısından çaba sarf etmesi gerekiyor. İşte bu süreçte SEO ilkeleri devreye giriyor. Yalnızca blog ve web siteleri için değil, artık İnternet ağına bağlantısı olan tüm teknoloji ve araçların SEO ilkelerini benimsemesi gerekiyor. Buna mobil uygulama, web site temaları, videolar, film ve oyunlar da dahil. 

Ey SEO’cular, artık hedefimiz WWW değil. Bunun ötesinde yoğunlaşmamız gereken alanlar var. Sosyal ve açık grafikler söz konusu. Gelecek masaüstü ve dizüstü cihazların ötesinde mobil taşınabilir cihazlarda ve yerel aramalarda gibi görünüyor. 

Google arama motorunun aylık 100 milyarı aşan arama oranının büyük çoğunluğu artık mobil cihazlardan yapılmakta. Akıllı telefonların kullanımındaki artışla beraber geliştirici sayısında da artış gözleniyor. Bu da aynı zamanda yapay zekanın da geliştirilmesini yaygınlaştırıyor. 

Net Her Yerde

Artık nereye gidersek gidelim telefon, tablet ve benzeri cihazlar sayesinde internet üzerinden her türlü bilgiye ve hizmete ulaşabilmek mümkün. (Alt yapısı henüz gelişmemiş, tamamlanmamış kırsal bölgeler, insaların yoğun olarak yaşamadığı coğrafyaları kapsam dışı sayabiliriz.)
Netice itibarıyla takside, yolculukta, kafe ve AVM’erde, evde ve işte her an, her durumda internet üzeri bir hizmet almak, bilgiye ulaşmak mümkün. Bunun için ise ön kapı ve aracı birimler kuşkusuz önce web tarayıcıları, sonra arama motorlarıdır. Yakın gelecekte web tarayıcılar ve arama motoru sayfaları da tarih olacak gibi. Dahası varlıkları devam edecek ama kullanım alanlarında değişim görülecektir. Yani artık bir ses ve görsel yükleme ile, bir tuşla bilgiyi veya hizmeti aramak mümkün olacaktır. 

Mobil SEO Yükseliyor

Artık mobil teknolojinin gelişim ve yaygınlaşması, web sitelerin de değişim geçirmesine sebep oluyor. Birçok web site popülerliğini yitirirken, bazıları ise hizmetlerini web sitelerden mobil uygulamaya çeviriyor. Bazıları ise tamamen ikisinden kopup, sosyal medya platformlarında varlığını sürdürmeye devam ediyor. 
Dünya çapındaki firmaların, kişi ve kurumların büyük bir kısmı mobil teknoloji ve mecranın önemini anlamış durumda fakat hala gerçek manada bu alana uyarlanmayı sağlayabilmiş kurum, kuruluş, kişi ve firma çok az düzeyde. 

Mobil Aramada Farklılık

Bilgisayarlardan dünyanın büyük çoğunluğu Google arama motorunu, bir kısmı ise Yandex, Bing ve Yahoo ile sıralanan Info, Ask, Baidu, DuckDuckGo gibi diğer arama motorlarını kullanıyor. Fakat mobil mercide ise durum biraz daha farklı şekillenmeye başladı. Android kullanıcıları çoğunlukla varsayılan tarayıcı ve arama motorunun, sistem arama motorunun Google olması sebebiyle Google kullanırken, Apple – Iphone kullanıcıları da yine varsayılan olması dolayısıyla Safari tarayıcısını ve Bing ya da Google arama motorunu kullanıyor.Fakat bu arama alışkanlığı kullanıcıların sadece yarısını kapsıyor. Diğer yarısı ise arama motorlarının aksine daha çok markalı web site, uygulama ve platformlar üzerinde aramalarını gerçekleştiriyor, arama motorlarını kullanmıyor. 

Tüm arama motorları artık mobil cihazlara uyum sağlayan site ve platformalara öncelik veriyor. Mevcut bir blog, form veya web siteniz var ise mutlaka Mobil uyumlu olmalı ve hatta mümkünse biran önce mobil uygulaması hazırlanmış olmalıdır. 

Mobil Arama, Yerel Arama mı? 

Evet, mobil arama aynı zamanda yerel aramadır. Mobilde arama yapan kullanıcıların büyük kısmı aslında yerel arama gerçekleştirir. Mesafe yakınlığı pazarlamada bir avantajdır. Kullanıcılar yakınlarındaki kanalları mobilde arar ve ürünler, hizmetleri satın alır. Örnek verecek olursak; 
Eve pizza sipariş vereceksiniz. En yakındaki pizzacı size muhtemel pazarcıdır. Yani pizzacının mesafe olarak kullanıcıya yakın olması, ürünü kullanıcıya pazarlamasını artırır. Çünkü kullanıcı mobilde en yakın mesafedeki hızlı hizmet sağlayabilecek pizzacıyı arar. Yine bir yere gidecek bir birey, adres tarifi ve mekan bulma konusunda yine yerel bir arama yapar. Bu durumda da yerel arama ile mobil arama aynı işlevi ifade eder. 

Google verilerine göre kullanıcıların büyük çoğunluğu mobilde yaptığı aramalara göre ya en yakın mağazaya gidiyor ya da en yakın yerden sipariş veriyor. Tüketiciler alışveriş ve hizmet alımının öncesinde yakınlarında, yerel çevrelerinde arama yapıyor. Yerelle bağlantılı olan mobil aramalarında diğer kullanıcıların oy, yorum ve görüşlerini önemsiyor. 

Mobil kullanıcıların büyük çoğunluğu yerelde varlığını sürdüren mekan ve mercilere yönelik yaptığı aramalarda sunulan “Yol tarifi al“, “Ara” gibi düğmeleri çok sık kullanıyor. 

Sesli Sorgulama Artık Trend

Artık arama alışkanlığı şekilleniyor. Metinsel kavram yazıp, arama sayfasında sırayla sonuç arama devri kapanıyor. Sesli arama trend. Artık kullanıcılar bilmek ve yapmak istediklerini mobil cihazlarına sesli olarak belirtiyor ve ya sesli, yada en kısa ve net biçimde yanıt almayı bekliyor. Ayrıca yapay zeka ile harmanlanmış, kullanıcıyı tanıyan ve ona en uygun sonuçları sunan arama deneyimi yaşamak istiyor. İşte bu kapsamda Googleen önde olan arama motorları arasında diyebiliriz. Onu Türkiye genelinde Bing, Yaani, Yandex ve diğer arama motorları takip ediyor.
Google, 2016 I/O konferansında sorgulamaların artık %20’i sesli diye açıklama yaparken, Microsoft ise Bing uygulamasında Windows 10 görev çubuğunun aramalarında %25 sorgunun sesli olduğunu ifade etti. 

Sesli aramada arama motorlarını adeta evrimleştirecek belkide klasik arama-sorgu ekranlarını tarihe gönderecek yeni alışkanlıklar edinmemize neden olabilecek birtakım uygulamalar geliştiriliyor. Google OK, Apple Siri, Microsoft Cortana gibi dijital sanal asistanlar, artık her geçen gün daha gelişiyor, yetenekli hale geliyor. Bu da arama alışkanlıklarının değişecek bir kullanımı beraberinde getiriyor. Artık ayak üstü, yürürken bir konu hakkında bilgi almak için telefonun tarayıcısına bağlı arama motoruna klavye ile sorguyu yazıp, çıkan sonuçlarda bir bir arayıp, bilgi aramak oldukça zahmet verici bir iş. Ama tek bir tuş ile sesli olarak sorumuzu sorup, yine sesli yanıt almak ne kadar pratik bir yöntem, değil mi? 
Bu kapsamda hizmet sağlayan, gelişimlerine devam eden Google, Microsoft, Apple, Yandex ve benzer hizmet sağlayan diğer firmalara teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız Google, Apple, Yandex ve Microsoft… 

Sesli Arama Arama Motorlarının Olmazı

Artık tüm arama motorlarının görsel ve video sonuçları sunması gerektiği kadar sesli arama özelliği barındırması da önemli bir gerekliliktir. Tüm arama motorları bilgisayar platformlarına hizmet için mevcut arama tarzını geliştirmesi gerekiyor ve buna eş zamanlı olarak Google, Apple ve Microsoft gibi asistan uygulamalar geliştirmesi gerekmektedir. Yani artık mobilde hizmet sağlayabilecek arama motoru asistanları olmalıdır. Yaani  arama motoru, aynı zamanda mobilde bir asistan görevi de görmelidir. 

Sonraki Adım ve SEO

Sesli aramalarda arama motorları kadar web site ve blogların da aynı teknolojiyi benimsemesi gerekiyor. Sitelerde sesli konuşma, okuma ve karşılama özellikleri sunulmalıdır. Sesli olarak blog yazısını kullanıcıya okuyabilmelidir. 

Artık sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçekli (AR) arama motorları ve web siteler için büyük önem teşkil ediyor. Ancak SEO ilkeleri ve alışkanlıkları da yakın gelecekte doruğa ulaşım, akabinde önemini yitirecek görünüyor. Yükseliği önümüzdeki yıllar ama etkisinin yitirilmesi de akabinde gelecek olan  5 -10 yıl. Sonrası? Sonrasında artık sitelerin, SEO’nun pek bir önemi kalmayacak gibi. Çünkü sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile bağlantılı olan arama motorları, sitelere ve veri platformlarına gerek kalmaksızın kullanıcıya veri aktarımı sağlayacak gibi görünüyor. 

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklikten Maksat

Ürünler hakkında yorumları yalnızca okumayacak, aynı zamanda ürün ve hizmetin önerilip önerilmediğine dair yazılı yorumların da bulunduğu 360 derecelik videoların izlenebilmesi mümkün olacaktır. 

Uzun lafın kısası; gelecek mobilde. Mobil eksende sanal gerçeklik ve yapay zeka ile harmanlanmış arama motorlarında. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.894 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.