Arama Motorları Nasıl Çalışır?

"Arama motorları 3 aşamada çalışır; tarama, dizine ekleme ve sonuç sayfasında listeleme."

Günümüzde en önemli web siteler web sitelerin bilinirliliğini ve niteliğini belirlemede yardımcı arama motorlarıdır. Bir web site ve blogun, ürün veya markanın başarısının arkasında var olan nitelikli güç, arama motorlarıdır. Çünkü günümüzde tüm online faaliyet ve etkinliklerin araştırıldığı, ulaşım aracı olarak kullanıldığı teknolojiler arama motorlarıdır. Peki, bu arama motorları nasıl çalışıyor? 
Dünya üzerinde geniş kullanıcı kitlesine sahip olan İnternetin en önemli belirleyicileri olan arama motorları arasında en çok öne çıkanı kuşkusuz Google ve onu takiben Bing, Yandex gibi arama motorlarıdır. Özellikle Google, kullandığı algoritma ile diğer arama motorlarına açık ara fark atmıştır.

Bilinmesi gereken en önemli unsur ise, tüm arama motorları özünde kendine has algoritma, çalışma mantığı kullanmaktadır. Ancak yine de temelde birçok ortak yönleri ve hepsi için fayda sağlayacak SEO taktikleri söz konusudur. 

Arama Motorlarının Hedefleri

Arama motorları, arama yapan kullanıcılarına olabildiğine hızlı ve doğru biçimde kullanıcının arayıp, bulmak istediği bilgiyi sunmak veya bu bilgiye ulaşması için yol göstermektir. Söz konusu doğal sonuçlar ise birçok arama motoru, web site yöneticilerinin talep ve ihtiyaçlarını görmezden gelir. Çünkü onlar için kullanıcıları ve kullanıcı talepleri daha önceliklidir. Bu konuda en katı arama motorlarının başında ise Google gelmektedir. 

Arama Motoru Dizinleri

Her potansiyel sorguya gerektiği şekilde yanıt verebilmek için web site, blog, sayfa, veri ve uygulamaların ve hatta belgelerle görsel materyallerin iyi biçimde çözümlenmesi ve irdelenmesi gerekir ki, kullanıcılar sürpriz yaşamasın ve istenilen bilgiye ulaştırılabilsin. Ayrıca hızlı biçimde sonuçlar listelenebilmesi açısında da dizin yöntemi gereklidir. Bu yüzden arama motorlarının büyük çoğunluğu kendi dizinlerini oluşturmuştur ve bu dizinlerinden sonuçlar sunarlar. 
Arama motoru dizinleri, anahtar sözcüklerle beraber siteleri ve çeşitli materyalleri barındırmakta ve bağlantı kurabilecek tarzda tasarlanmıştır. 

Arama Motoru Robotları (Web Crawler/Spider)

Türkçe tam olarak karşılık bulmasa da “Web Crawler/Spider” sözcüğü için “genel ağ taraması” şeklinde bir karşılık önerilebilir. Temel mantık ise arama motorlarının geliştirdikleri tarama maksatlı bot yazılımını ifade eder. Bu botlar, bir sayfa keşfettiğinde tarama yapıp arama motoru dizinine ekler ve elbetteki bu işlemi arama motorunun kendi özelliklerine uygun biçimde sağlar. Bu tarama yazılımı, diğer tabiriyle tarama örümceği ilgili sayfada var olan bağlantıları ziyaret ederek, farklı site ve verileri de keşfeder ve tarayıp, dizinine ekler. 
Botların işlevini daha hızlı ve verimli sağlaması için ise web site yöneticileri web sitelerine ait “Site Haritası (Sitemap)” oluştururlar.

Arama Motoru Algoritmaları

Arama motorlarının birtakım algoritmaları bulunuyor ve her biri kendi algoritmasını kurabilmektedir. Adeta site ve verilere bakış açısını ortaya koyan unsurdur. Arama örümceğinin taradığı ve bulduğu verilerden hangilerini, hangi tarzda işleyeceğine ve sonuç olarak kullanıcıya nasıl biçimde sunulacağına bu algoritmalarla karar veriliyor. Genellikle de arama motorları algoritmalarına ilişkin çok fazla bilgi vermez, çoğunlukla birkaç temel bilgi paylaştıktan sonra diğer tüm detayları gizli tutar. 

İşte bu algoritmalara uygun biçimde site ve verileri düzenleme sanatına ise adeta SEO uzmanlığı, SEO işlemi denilir. Tüm arama motorlarında çoğunlukla ortak olan algoritma unsurları şu şekilde sıralanabilir; 

  • – Bağlantılar (Linkler)
  • – İnternet Sitesi Yaşı
  • – Sitede Yer Alan Anahtar Sözcükler (Google, 2020 itibarıyla anahtar sözcükleri algoritmasından çıkarmıştır. Fakat hala birçok arama motoru kullanmaya devam ediyor.)
  • – Mobil Uyumluluk
  • – Kullanıcı Deneyimleri: (Google, Bing ve Yandex gibi arama motorları kullanıcıları ve web site verilerini izler, takip eder. Bu kapsamda ziyaretçilerin gittiği sitedeki gezinti ve davranışlarını takip eder. Bir kullanıcı ziyaret ettiği siteden hızlı biçimde çıkıyorsa, aradığını bulamamıştır. Bu şekilde yorumlar ve o siteyi, bahse konu arama sorgusunda alt kısımlara taşır.)

Bu unsurların haricinde Vuhuv, Rastgelelik gibi arama motorları dizinlerine kullanıcılar tarafından eklene sitelere ise öncelik verirler. Yetita gibi arama motorları ise daha çok reklam veren bağlantılara öncelik vermektedirler. 

Arama arama motorları tüm bilgileri tutar mı? 

Hayır! Kendi arama dizini olan arama motorları belli bilgileri sadece tutar ve zaman zaman günceleyerek birçok bilgiyi dizininden siler.

İnternetteki her bilgiye arama motorlarıyla ulaşılabilir mi?

Hayır! Arama motorları sadece tarayıp, kendi algoritmalarına uygun biçimde dizinlerine ekledikleri verilere kullanıcıların ulaşmasını sağlar. Arama motorlarına eklenmemiş bilgi ve sitelere bağlantı veya IP adresi olmadan arama motorları ile ulaşılamaz. 

Arama Motorları Her Bilgiyi Tarar mı? 

Hayır! Web sitelerin oluşturdukları Robot.txt belgesinde yer alan kurallar ölçeğinde tarama yapar. Birçok spam arama motoru ne yazık ki bu belge kurallarına riayet etmez ve her bilgiyi tarar ama onlar da her veriyi dizinlerine almaz. 

Unutulmamalıdır ki, arama motorları size, ulaşmak istediğiniz en alakalı veriyi sunmayı amaçlar. Örneğin Google en popüler, kullanıcı dostu siteleri öncelikli sunup, bilgiye en kısa sürede ulaşmanızı amaçlarken, Yandex çok daha çeşitli ve farklı bilgilere de ulaşmanızı ister. Bing ise daha sade ve odaklı veriler sunmayı amaçlar. Rastgelelik gibi arama motorları ise kavramsal verileri işleyip, kapsamlı sunmayı amaç edinir ve sadece web siteleri değil, sözcük, haber, rss, pdf, görsel vb. her veriyi bu kapsamda sunmayı amaçlar. Yetita benzeri arama motorları sadece seçkin web sitelerde bilgi sunmayı amaçlar. Azimli ve Vuhuv gibi arama motorlarının temel amacı ise kullanıcıya kategori odaklı en hızlı bilgiyi sunmaktır. 

Arama Motorları 3 Aşamada Faaliyet Gösterir

Genel itibarıyla arama motorları 3 aşamada çalışmaktadır. 
1 – Arama motoru örümceği/botu web sayfasını bulup tarar ve içerikleri kendi algoritmasına uygun olarak arama motoru dizinine kaydeder. 
2 – Arama motoru kullanıcısı arama motoru arama arayüzünde ona sunulan olanak kapsamında anahtar sözcük, dosya veya veri kullanarak arama yapar. 
3 – Arama verisinin niteliğine uygun olarak en alakalı veriler arama motoru dizininde irdelenip, sonuç sayfasında kullanıcıya sunulup, gösterilir. Filtreleme, eleme yöntemleri kullanılan durumlar bulunabilmektedir. 

Neden Arama Motorları Var, Arama Motorları Ne İşe Yarar?

İnternet gibi geniş kapsamlı bir dünyada ihtiyaç duyduğumuz her bilgiye ve veriye ulaşmamız kolay değildir. Gerekli veriye ulaşabilmek için tümünün adres, url, isim vb. bilgilerini bilmek gerekir. Kendi imkanlarımız dahilinde bunu başarmamız oldukça zor bir ihtimaldir. Ayrıca bulsak bile hangisi doğru, güvenli ve asıl aradığımız bilginin yanıtıdır, bilemeyiz.  İşte bu sebeple , bu ihtiyaç ekseninde arama motorları geliştirilmiştir. Çok daha hızlı biçimde tarama, filtreleme, sıralama ve kategorilendirme olanağı mümkündür. Anahtar sözcüklerle veriye ulaşmak kolaylaşmıştır. Ayrıca günümüzde bazı arama motorları anahtar sözcük odaklı olsa da görsel, ses, müzik, dosya gibi farklı materyallerle de arama olanağı sağlamaktadır. 

Bazı Arama Motorları

Dünya üzerinde yüzlerce arama motoru bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır; 

  • – Rastgelelik
  • – Google
  • – Bing
  • – Azimli
  • – Turtc
  • – Vuhuv
  • – Tarmot
  • – Yandex
  • – Yetita 
  • – Biliver
  • – Yaani
  • – Baidu
  • – Ask
  • – Yahoo
  • – Seznam
  • – Qwant
  • – AOL vb… (Daha fazla arama motoruna ulaşmak için: https://www.rastgelelik.com/tum-arama-motorlari)

En İyi Arama Motorları

Aslında en iyi arama motoru kavramı biraz görecelidir. Çünkü kişinin kullanım alışkanlığına ve aradığı bilgiye ulaşım türü, bilgi çeşidi bu hususu etkiler. Genel itibarıyla alınan yanıt Google, şeklindedir. Ancak +18 yetişkin içerik arayan bir kullanıcı için Google, pek de iyi bir arama motoru değildir. Onun için Boodigo tarzı arama motoru daha iyidir. Yine gizliliğe önem veren kullanıcılar için Bing, Yandex ve Google gibi arama motorları değil, daha çok DuckDuckGo, Vuhuv ve OneSearch gibi gizliliğe önem veren arama motorları daha iyidir. 

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Dünya üzerinde en çok kullanılan arama motorları listelenecek olursa kuşkusuz varsayılan bazı unsurlar nedeniyle listenin başında Google gelir. Android, Chrome gibi yazılımlar dünya genelinde en yaygın kullanılan araçlardır ve varsayılan arama motoru Google olup, ayrıca Google’ın kullandığı gelişmiş algoritma, sunduğu çeşitli hizmetler dolayısıyla dünyanın en çok tercih edilen arama motoru olmasını sağlamıştır. 

Rastgelelik Arama Motoru Çalışma Mantığı

Rastgelelik Kavramsal Veri Arama Motoru ve Sözlüğü de, birçok arama motoru gibi kendi özgün algoritması, botu, dizini ve sonuç gösterim unsurlarına sahiptir. Genel itibarıyla Rastgelelik Arama Motoru, arama sorgusuna en uygun sonuçları anahtar sözcük odaklı işleyip, sunar. Aranan kavramın etrafında sonuçlar işleyip, gösterir ki, temel amacı budur. Çünkü genelden ziyade, genele hitap eden kavramsal veri arama motorudur. 

– Rastgelelik arama motoru dizinine kullanıcılar kendi sitelerini ekleme yapar.
– Dizine eklenen siteler, botumuz tarafından taranıp, uygun veriler işlenir ve arama sonuçlarında uygun olarak gösterilir. 
– Sitelerde yer alan diğer bağlantılar da ziyaret edilerek dizine eklenir. 
– Dizinde yer almayan bilgiler ise işleme listesine alınır ve diğer arama motorlarında arama yapılarak sonuçlar güçlendirilip, sunulur. Listeye alınan kavrama ilişkin ise en uygun site ve veriler zaman içerisinde taranarak dizine eklenir. Sonraki aramalarda ise öncelikli dizinden sonuçlar gösterilir. 
– Sadece siteler değil, doğrudan adres, telefon, sayfa, belge ve görsel eklemesi de mevcuttur. Eklenen veriler de arama sorgusuna uygun olarak gösterilir. 

Rastgelelik arama motoru, sonuç gösterimde ASLA sonuçsuz bırakmayı benimsemez ve bunun yerine muhakkak en uygun sonucu sunmayı amaçlar. Bu doğrultuda ise başka Google, Yandex, Bing ve TurTc olmak üzere Vuhuv, Yahoo vb. diğer birçok arama motorundan veri alımı gerçekleştirir. Bu yüzden %100 tüm sonuçlar dizinde yer almaz. 

Rastgelelik Kavramsal Veri Arama Motoru, ayrıca arama kutucuğunda doğrudan çeviri özelliği ile de sonuç sayfasına gitmeden sözlük-çeviri desteği vermektedir. Bazı arama sorgu ve kavramlarına yönelik ise sonuç aramaz, doğrudan yanıtları sunar. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.926 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.