2020’de SEO

"Paravanlar, farklı trafik yöntemleri ve metin yazarlığı son buluyor. Yeni EAT algoritması 2020'de trend."

Kuşkusuz İnternet camiasının ve web site platformlarının nabzını adeta Google tutuyor ve kriterleri belirliyor. Birçok arama motoru kendi birtakım ilkeleri olsa da genel itibarıyla Google tarafından benimsenen ilkeleri uyguluyor. “SEO” (Search Engine Optimization) Türkçesiyle Arama Motoru Uyarlaması, artık günümüzde web site ve bloglar için olmazsa olmaz unsurdur. Peki 2020 yılında SEO trendi nasıl olacak? 

Birçok SEO uzmanı ve Arama Motoru yöneticisi birtakım öngörülerde bulundu. Bu öngörüler ışığında bizlerde 2020 yılında SEO’nun yönünü ve trendini ele alıp, sizlere 13 maddelik bir reçete sunuyoruz. Web siteler için artık SEO uyumlu site yapmak değil, Google’ın ve diğer arama motorlarının yaptığı yeni güncellemelere ayak uydurmak büyük sorun. Hazırladığımız reçete ile 2020 güncellemelerinden zararsız başarıya ulaşabilirsiniz. 



Google aramalarının çalışmasına yönelik mantığı anlamak için kesinlikle HowSearchWorks‘ü ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

# Sosyal Medya Etkinlikleri

Sosyal medya, günümüzde en güçlü mecralardan birisi. Bunu öncelikle artık kabul etmeliyiz. 2020 SEO trendleri için sosyal medya hesaplarını aktif biçimde kullanmak gerekiyor. Google başta olmak üzere birçok arama motoru siteyi tararken artık sosyal medya hesaplarını da inceliyor. Bu hususta ise hedef kitleniz nerede ise oraya yönelik yoğun çalışma yapmanızı tavsiye ederiz. Asla ama asla yeni hesaplarla etkileşim, sahte takipçilerle ve sahte hesaplarla beğeni artırma yöntemlerini kullanmayız. En sağlıklı olanı sosyal medya hesaplarından reklam vermenizdir. 

# Sesli Arama

Sesli arama özelliği son iki yıldır SEO hususunda önemli role sahip olarak gösteriliyor. Artık çoğu kişi “Hey baksana, şunu bulsana, bu ne” gibi basit söylemlerle sesli arama yapmayı tercih ediyor. Web sitenizin arama kutucuğunda sesli arama işlevi bulundurmalısınız. Google’ın açıkladığı “Speakeble” işaretlemesine önem vermelisiniz. Detaylarhttps://developers.google.com/search/docs/data-types/speakable

#Yapısal Veri

Yıllardır SEO uzmanları yapısal veri konusunda önemli açıklamalar yapıyor. E-ticaret siteleri için “Product” şema yapısının oluşturulması oldukça büyük önem teşkil ediyor. Sitenizi yapısal veri şemasına uygun hazırlamalısınız. Detaylara https://schema.org sitesinden ulaşmanız mümkündür. 
Ayrıca yapısal veri test araçlarını kullanarak sitenizin durumunu da analiz edebilirsiniz. 
Yapısal Veri Test Aracı için tıklayın.

# Kullanıcı Dostu Sonuçlar

Google’ı diğer arama motorlarından ayıran en belirgin nitelik, onun sürekli kullanıcılar daha doğru sonuç göstermeye çalışmasıdır. Bunun için yıllardır çaba gösteriyor. 2019 araştırmalarına göre bir örnek verecek olursak; “Cevizin Faydaları” arama sorgusunda ilk sayfadaki bütün sonuçlar kısa, öz ve sade biçimde ele alınmış içeriklerden oluşan sitelere aittir. En yalın haliyle cevizin neye iyi geldiği ele alınmıştır. Cevizin kimyasal ve biyolojik yapısı, anatomik hücresel durumu, tarihçesi ve ekonomik değeri vb.  hiç bir unsura rastlanmaz. Bu ve benzeri uzun ve detaylı bilimsel içerik barındıran siteleri bulmak zordur. Çünkü Google bu tarz sitelere öncelik vermiyor. Zaten biz kullanıcılar da bu bilgileri aramıyor. 

Dolayısıyla biz site yöneticisi ve içerik üreticiler de içerik oluştururken aşırı bilimsel detaylara uzun ve sıkıcı bilgilere yer vermemeli, en kısa ve yalın halde konuyu sunmalıyız. 2018 yılında son bulan anahtar kelime odaklı içerik üretim yöntemine sakın 2020’de devam etmeyin. Anahtar kelimeler artık önemini yitirdi. Çünkü arama motorları artık daha ince ayarlı detaylarla içerikleri analiz edebiliyor. Büyüzden anahtar kelimelerinizi eşanlamlı ve deyimli ek sözcüklerle zenginleştirebilirsiniz. 
Özetle içeriklerinizi kullanıcılara uygun ve özel sunmalı, onların anlayabileceği vaziyete dönüştürmelisiniz.

# İçerik Pazarlama ve Youtuber Akımı

Youtube, artık gerçek bir güç. Bunu kabullenmek gerekiyor. Uzun, detaylı ve bilimsel makaleler tarih oldu. Vikipedia tarzı içerikler artık önemsenmiyor. Zaten Vikipedia, bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Kullanıcılar aradıklarını ilk sırada ve en kısa sürede bulmak istiyor. “İstanbul Kartal Telefon Tamircisi” denildiğinde ilk sırada sonucu bulup, ilgili bağlantıda 2000 kelimelik bir metin görmek istemiyor. Telefon tamircisi arıyor, telefonun nasıl tamir edileceğini değil. Uygun, işini görecek tamirciye ait irtibat bilgisi onun için yeterli olacak. Bu yüzden bu tarz sorgulara yönelik en kısa ve öz bilgiler sunmak gerekiyor. Müşterilerinize içerik ile pazarlama yapın. Doğrudan istediklerini sunup, sorularına cevap verin. İlaveten sayfalar dolaştırma yöntemi tarihe karıştı. 

Diğer bir konu ise Youtube. İçerik üretiminizi artık canlı yapmalısınız. Youtube, video içeriğe imkan tanıyan bir platform ve içeriklerinizin video içerik modülünde sunulduğunu Google anlıyor. Buna önem veriyor. Sitenize ve markanıza yönelik video içerikler üretmelisiniz. Arama sorgularında google, sitenizden önce kendi Youtube sitesine öncelik veriyor. Bu durumda da o kısımdan pay elde etmelisiniz. 
Ayrıca Youtube SEO çalışması olduğunu da unutmayın. Youtube kanalı ve videoları için de SEO çalışması yapmalısınız. 

# Kullanıcı Deneyimleri

Her daim duyacağımız bir söz vardır; “Müşteri her zaman haklıdır aga.” Evet, gerçek pazarlamada olduğu gibi, dijital pazarlamada da müşteri haklı arkadaş. Web sitemize giriş yapan her konuk, aynı zamanda bizim müşterimiz ve potansiyel alıcımızdır. Ürün satıcıları için alıcı, reklam odaklı gelir elde eden siteler için reklam tıklayıcısıdır. 
Müşterilerimiz düğmeleri sağda istiyorsa, renkleri mavi tercih ediyorsa bizde mavi yapacak, düğmeleri sağa koyacağız. Google bu tarz müşteri deneyimlerini ciddi biçimde takip ediyor. Yandex ve Bing gibi arama motorları da tabiki. 

İyi de sitemize gelen kullanıcıların deneyimlerini nasıl test edecek, bunu nasıl sağlayacağız? 

Google Optimize, Yandex Metrica, Bing Webmaster gibi birçok araç sizin hizmetinize bu konuda sunulmuştur. Bunları kullanabiliriz. 

*** Web sitemizde yeni bir sayfa oluşturduğumuzda Google ve diğer arama motorları henüz geride olan bu sayfayı doğrudan indeksine almaz. Onlar almadan ve alsalar da sıralaması geride iken farklı kanallardan bu sayfaya trafik almalıyız. Bunu başarır ise, organik trafiğin arama motorları ile alınması kolaylaşacaktır. Bunu arama motorlarına veya sosyal medya sitelerine reklam vererek yapabiliriz. Bu, arama motorlarına şu mesajı verecektir; “Ben web siteme farklı kanallardan kullanıcı alabiliyorum. Kullanıcı deneyimini önemsiyorum. Kullanıcılar benim sitemde vakit geçirebiliyor.” Eee… Diğer arama motorları bu hususa önem vermese de Google, yiğidin hakkını verecektir. 

# Tarama Bütçesinde Verimlilik

Sizce Google veya diğer arama motorları İnternet sitemizin bütün sayfalarını indexler mi? Bu mümkün mü? Elbette ki, Hayır! Onlarda kendilerince verimlilik ve tasaruf yöntemleri belirlemekte. Onlarca gereksiz ortam sayfası, Arşiv, Etiket ve Eklenti sayfaları arama motorlarında indexlendiğinde aslında faydadan çok zarar getiriyor. Çünkü bu tarz verimsiz alanlara gelen kullanıcıların geri kaçması büyük olasılık. Kıymetli, işe yarar içerik sayfalarınızın indexlenme oranı ise düşüyor. Bu yüzden bu tarz sayfaları “noindex” komutuyla işaretlemeli, site haritanızdan çıkartmalısınız. Özellikle e-ticaret siteleri için bu tarz siteler indexe girmemelidir. Özellikle Google, indexleme konusunda diğer arama motorlarına göre çok fazla cimri davranmaktadır. 

# Güven ve Hız

Artık SSL güvenlik sertifikasının öneminden bahsetmek boşa zaman kaybı olacaktır. Fakat içerik odaklı siteler için önemli bir unsur olmasa da SEO açısından büyük önem teşkil ediyor. İçerik bazlı, arama işlevli, ticari ödeme barındırmayan bir sitenin SSL sertifika barındırmaması güvenlik sorunu değildir. Ancak SEO unsurları ve Google için önemlidir. Aynı türde iki site düşünelim. Elbette ki, SSL olan siteyi tercih edecektir. 
Sitemizin hızı da önemli. Site, olabildiğince hızlı açılmalı, geç yüklenen görsel ve flashlar siteden arındırılmalıdır. Bu tarz unsurlar Google gibi arama motorları için de önem teşkil eder. 

# Podcast ve RSS

Fazla detaya girmeden Google’ın Podcast yayınlarına ve RSS kaynaklarına önem verdiğini hatırlatalım. Bu tarz sitelere destek sağladığı bilinen bir gerçek. Detayları https://developers.google.com/search/docs/guides/podcast-overview adresinde bulabilirsiniz. 

# E-A-T İlkesi

Bu da ne şimdi? E – A – T ne demek?  E=Expertise (Uzmanlık)
A=Authoritativeness (Otoriterlik)
T=Trustworthiness (Güvenirlilik) EAT, bir süredir Google’ın puanlama için kullanmaya çalıştığı gelişmiş bir algoritmadır. Web site sahipleri olarak bu algoritmaya da önem vermemiz gerekiyor. 

E=Expertise (Uzmanlık): Kaleme alınmış içerik yazarının ilgili alanda uzman olup olmadığını araştıran algoritmadır. Yani, bağımsız yazarlık yapan bir yabancı dil öğrencisinin Tıbbi ve Ciddi konularda içerik üretmesi ne kadar sağlıklı olabilir? Google, bu kişinin bu tarz içerik üretmesini istemiyor ve buna izin vermeye de niyeti yok. 2020 yılında bu algoritmaya ağırlık verecek. Şimdiden önlem almak gerekiyor. En kısa özüyle uzman olmadığınız alanda yazı yazmayın. Ayrıca her yerde takip edildiğimiz ve Google’ın bizleri artık çok iyi tanıdığını hatırlatmak isteriz. 

A=Authoritativeness (Otoriterlik): Halihazırda faaliyet gösterilen sektördeki otoriteyi kontrol eden sistemdir. Sitemizin biz hakkındaki içeriği şeffaf biçimde bilgi içermeli, otoriter olmamızı sağlamalıdır. 

T=Trustworthiness (Güvenirlilik): Site ile beraber sahip olduğumuz içeriğinde güven arz etmesi önem teşkil ediyor. Şikayetvar sayfasında firma veya sitemize ait şikayet kayıtları, yerel firmaların Google Haritalardaki yorumları, sosyal medya hesaplarındaki yorum ve görüşler Google’ın da takibinde. Bu alanlardaki kötü her yorum, sitenin ve firmanın güvenilirliğini zedelemektedir. İşte Trustworthiness  algoritması bunun tespit edilmesi için kullanılıyor, 2020’de ise trend olması bekleniyor. Kötü yapılan her yorum, aynı zamanda sitenizin SEO’sunu de olumsuz etkileyecek. 
Google Search Quality Guidline bağlantısı üzerinden EAT hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

# BERT Güncellemesi Hakkında

2019 yılında yapılan bu güncelleme, birçok siteyi altüst etti. SEO açısından dengelerini değiştirdi. 2020 SEO trendi açısından da aslında bir ipucu verdi. İçerik dili ve stratejisi üzerine daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini gösterdi. Çok daha fazlası ve açıklayıcı bilgiler için NailPatel Blogundaki yazıyı okumanızı öneriyoruz. 

# Markalaşma

Google ve diğer arama motorlarının özgün algoritmaları, çoğunlukla sitelerin markalaşması ve güvenli hal alması üzerine kuruludur. Bütün SEO trend ve unsurlarının özeti bu yönde diyebiliriz. En iyi SEO, gerçek manada markalaşmak, diyebiliriz. Paravan blogları, oradan buradan gelecek trendleri artık bir kenara bırakma vakti. Bu durumun kasti yapıldığını Google çoktan biliyor. Etik bir yöntem olarak da görmüyor. O yüzden 2020’de bu yöntemler işe yaramayacak. Bunlar yerine markalaşmanın yolunu arayıp bulun. En kısa ve öz durum yaptığınız işin en iyisi olmaya çalışmanızdır. Büyümeye odaklanın ve bunu Google ile paylaşın. Profesyonel araçları, uzman kişileri tercih edin. İçerikleriniz uzmanların elinden çıkmalı. Metin yazarlarının kalemlerinin artık kırılacağı bir yıl bizleri bekliyor, diyebiliriz. Birkaç kuruş ile düzinelerce farklı konuda içerik yazdırıp, SEO uyumlu içeriklerin yayınlandığı dönemler artık geride kalıyor. Çünkü Google, bu yöntemleri de bıraktırmaya kararlı. Israrla işi bilen uzman olduğu alanda yazmalı ve içerik üretmeli, diyor. 

Markalar, müşterisine hitap eder. Biz de kendi müşterimize hitap etmeli, onlarla sosyalleşmeli, etkileşim kurmalı ve büyük bir marka olmalıyız. 
Ülke olarak mutlu ve başarılı ve SEO açısından hüsrana uğramayacağımız bir yıl olmasını diliyoruz… 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.