Türkiye’de Arama Motoru Kullanımı

"Google kullanımı mı azalıyor yoksa internet kullanıcılarının arama faaliyetleri mi?"

Google arama motoru kullanımı azalırken, Yandex ve diğer arama motorlarının kullanımı artıyor. Ama eş zamanda kullanıcıların arama etkinlikleri de ciddi azalma gösteriyor.

Günümüzde dünyada olduğu gibi ülkemizde de İnternet alışkanlıkları değişmeye başladı. Son bir yıl içerisinde Google arama motorunun kullanım oranı cüzi miktarda düşüş gösterdi ama eş zamanlı diğer arama motorlarının kullanımları da artış gösterdi. Özellikle Rus kökenli Yandex Arama Motoru, Türkiye’de kullanılmaya başlandı ve Google %8 – %10 oranında kan kaybına uğradı. 
İnternetin yaygınlaşmasından bu yana onlarca arama motoru geliştirildi, kullanıldı ve bir kısmı etkisini yitirdi, bir kısmı ise faaliyetlerine son noktayı koyarak, arama motoru camiasından ve piyasasından çekildi. En uzun ömürlü arama motorları arasında bilinen Yahoo ise hala faaliyetlerine devam etmektedir. Ancak Türkçe dil desteği olmaması, Türkiye’de yok denecek düzeyde az kullanıma sahiptir. 

Arama Motoru Kullanımları


Google tüm dünyada en popüler arama motoru olsa da bazı diğer arama motorlarını tercih eden kullanıcı sayısı da artış gösteriyor. Doğrudan bir arama motoruna yönelmekten ziyade Google ile beraber farklı zamanlarda diğer arama motorlarını kullanan kullanıcıların sayısında artış var. Google kullanıcılarının bir kısmı gizli arama yapmak için aynı zamanda DuckDuckGo gibi arama motorlarını, görsellerde daha çeşitli verileri bulmak için Yandex’i de kullanmakta. 
Dünya geneline bakıldığında geçen yıl (2019), kullanıcıların %92’si arama faaliyetleri için Google arama motorunu tercih ediyor. Onu %2’lik oranla Microsoft tarafından geliştirilmekte olan Bing arama motoru takip etmekte. Dünya genelinin %1’lik kısmı ise Yahoo kullanmış görünüyor. Rusya ve Rusça konuşulan birkaç ülkede ise Yandex lider konumda. Ancak dünya genelindeki kullanım oranı Google ve Bing kadar etkinlik gösteremedi. 

Dünya istatistikleriyle çeşitli farklılıklar olsa da Türkiye’de de sonuçlar benzer yapıda seyretti. Türkiye’nin büyük çoğunluğu Google arama motorunu kullandı. Bunun büyük nedenleri arasında Android mobil işletim sistemli tablet ve telefonlarla beraber mobilde, smart ekranlarda ve bilgisayarda Chrome tarayıcısının kullanılması geliyor. Çünkü bu platformların varsayılan arama motoru Google. Ancak yine de Türkiye’de Google arama motoru kullanımındaki bağın düştüğü görüldü. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Google, tahtını aslında bir başka arama motoruna devretmiyor. Pastayı diğer arama motorlarıyla da paylaşmaya başladığı gibi, kullanıcı alışkanlıkları da büyük ölçüde değişiyor. Yani artık bizler eskisi kadar çok arama yapmıyor, arama motorlarını kullanmıyoruz. 

Google kullanımı mı azalıyor yoksa internet kullanıcılarının arama faaliyetleri mi?

2018 yılı verilerine göre ülke genelinin %95’i Google kullandı. Fakat bu oran 1 yıl içerisinde %85’e düştü. Hem arama yapan kullanıcı sayısındaki düşüş, hem de kullanıcıların diğer arama motorlarını da kullanmaya başlaması, bu oranların değişmesine sebep oldu.  

StatCounter GlobalStats Verilerine Göre Türkiye’de Arama Motorlarının Kullanım Oranları

Statcounter

  Yandex kullanımındaki artış göze çarpan detaylardan. Son birkaç yılda Yandex’in kullanımı adeta %400 artmış durumdadır. Onu Yahoo, Bing, DuckDuckGo ve diğerleri takip ediyor. 
Son dönemde etkinliği artış gösteren Yaani arama motoru ise muhtemelen 2020 sonlarında kullanıma dair verilerde yer alacak. Çünkü henüz tam veriler oluşmuş görünmüyor. Ancak ciddi oranda tercih edilmeye başlandığı söylenebilir. Özellikle mobil desteği, kendine özgü tarayıcı hizmeti ve ek olarak mail hizmetini başlatması, bu alandaki kararlılığının ilk göstergeleri arasında. 

Öte taraftan varlığını sürdüren Tarmot (Kapandı), Turtc, Vuhuv, Biz-Rastgelelik, Logiw (Kapandı) vb. arama motorları ise çok düşük oranda kullanıma sahip ki, hiç biri henüz tek odakta tercih edilen arama motoru olabilmeye başarmış değil. Yani, bu arama motorlarını kullanan kullanıcılar aynı zamanda aramalarının çoğunu Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında yapmaya da devam ediyor. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.