Dev Arama Motorları ve Alternatifleri

"10 dev arama motorunu ve bunlara alternatif Türk Arama Motorunu derledik."

Günümüzde artık Google, Bing ve Yandex gibi siteleri bilmeyen yoktur. Her tür verinin aranmasıyla kaynağa ulaşmayı sağlayan bu siteler, Arama Motoru Site türü olarak nitelendirilmektedir. Gerek işlev, gerek kullanım ve gerekse teknoloji bakımından dev sayılabilecek 10 gelişmiş dev arama motoru ve bunlara ilaveten pek bilinmeyen ama farklı özellikleriyle göz kamaştıran 10 arama motorunu kademesel olarak tanıyalım.

Google Dev Arama Motoru (google.com.tr)

Elbette ki listenin birincisi Google Arama Motorudur. Çünkü kullanıcı ve teknoloji bakımından en büyük paya sahip olan arama motorudur. Ayrıca özel arama özelliği sayesinde milyonlarda İnternet sitesinin site içi arama motoru olarak da kullanılmaktadır.

Yandex (yandex.com.tr)

Listemizin ikinci sırasında Yandex var. Çünkü Google’dan sonra özellikle Rusya ve Rusça konuşulan bölgeler ve de Türkiye için en çok tercih edilen arama motorlarının başında gelmektedir. Google gibi benzer teknolojiye sahip olup, Yandex de tıpkı google gibi özel arama imkanı sunmaktadır. Milyonlarca Yandex özel arama motoru kullanan site mevcuttur. En güzel özelliği ise hiti değil, içeriği güçlü olan sitelere öncelik veriyor olması ve bağlantıları yeni sekmede – pencerede açıyor olmasıdır.

Bing (bing.com)

Üçüncü sırada arkaplanlı arama motoru olarak zihinlerde hatırlanan Microsoft’un geliştirdiği arama motorudur. Google ve Yandex gibi tamamen farklı varyasyonlarda sonuçlar sunar.

Yahoo (yahoo.com)

Alt yapısında Bing, Yandex ve Google görmek mümkün olsa da İngilizce sayfaların sonuçlandırılmasında büyük başarıya sahiptir. Türkiye’de çok fazla bilinse de bilindiği kadar kullanılmamaktadır.

Baidu (baidu.com)

Çin’de büyük bir kitleye hitap eden Asya kökenli arama motorudurş. En büyük özelliği ise Çin hükümetince telifin rahatsız edici bir tarafı olmadığından Baidu ile birçok müzik ve yasak dosyanın bulmak mümkündür.

DuckDuckGo (duckduckgo.com)

Türkiye’de pek duyulmasa da etkili sonuçlar sunan ve alt yapısında Yandex gücüne de yer veren arama motorudur. En önemli özelliği ise kişisel verileri diğer arama motorları gibi saklamamasıdır. Güvenli arama konusunda etkili arama motorlarının başında gelmektedir.

WolframAlpha (wolframalpha.com)

Bilimsel sonuç ve gerçekten gelişmiş verilere yer veren dev bir arama motorudur. Ancak ücretli olarak detayları sunmaktadır.

Ixquick (ixquick.com)

Tamamen özelleştirilebilen arama sonuçları sunan arama motorudur. Sonuçları kendinizce özelleştirebiliyor ve bağlantı kaydı alabiliyorsunuz.

Ask (ask.com)

Bir zamanlar birçok program ve tarayıcı araç çubuğu (Toolbar) ile bilgisayarlara bulaşmayı başaran, hayatımıza dahil olan arama motorudur. İlk kurulduğunda bir takım editör tarafından incelenen siteler ve verilerle sonuçların sunulduğu bir arama motoru idi. Ancak zamanla talebin artışı nedeniyle Robotların taraması sonucu bilindik arama motoru özelliğini kazandı. Etkisini kaybeden dev arama motorlarındandır.

Geliyoo (geliyoo.com) 

Türk yapımı, yerli arama motoru olma özelliği ile piyasaya çıksa da faaliyeti devam etmemektedir.
Ancak yakın zamanda Geliyoo’nun yerini alacak üç büyük Türk arama motoru gelişim göstermektedir. Bunlar; “Tur Tc, Vuhuv ve Rastgelelik” Arama Motorlarıdır. 

10’da 10 Alternatif Türk Arama Motorları

10 adet bilindik arama motorlarından çok daha farklı ve ayrıcalıklı sonuçlar sonan arama motorları listelenmiştir.

  1. Tur Tc (turtc.com): Etkileyici görsel ve sade sonuçlarıyla zengin içerik sunan arama motorudur.  
  2. Vuhuv (vuhuv.com): Arama sözcüğünün kelime anlamını ve alternatif önerileri ile beraber sonuçlar sunan arama motorudur. Gerçekten gelişmiş bir arama motoru olduğunu kullanınca anlayacaksınız.
  3. Biliver (biliver.com): Kısıtlı gibi görünse de hoş sonuçlarla karşınıza çıkan arama motorudur.
  4. Arama.com (arama.com): Kendi diziniyle sonuçlar gösteren arama motorudur.
  5. Arrama (arrama.com): Kendi diziniyle daha çok firma arama motoru özelliği ile bilinen arama motorudur.
  6. Rastgelelik (rastgelelik.com): Kendi bünyesinde içerikle birlikte birçok arama motorunda arama olanağı sunan ve sonuçlarda Osmanlıca – İngilizce karşılıkları, eşanlamları ve sözcük açıklamalarını da gösteren arama motorudur. Aynı anda harita, sözcük ve Osmanlıca ile beraber İngilizce çeviri de arama yapar. Arama ana sayfasında arka planlar rastgele olarak gösterilmektedir. Rastgele arama özelliği bulunur. Arama sonuçlarında film izleyebilme, çeviri yapabilme gibi özellikler sunar. Gelişimi devam eden arama motorudur.
  7. Çokya (cokya.com): Kendi dizininde arama yapan ve site eklemeleriyle gelişen arama motorudur.  Şık bir görünüm sunmaktadır. Fakat faaliyetine son verilmiştir.
  8. Bul (bul.com.tr): Sözcük anlamı, haber vb. detaylarla birlikte sonuçlar sunan arama motorudur.
  9. Yaani (yaani.com): Turkcel tarafından geliştirilmiş arama motorudur. Yalnızca mobil cihazlarda çalışmaktadır.
  10. Logiw (Logiw.com): Kendi altyapısı, arama indeksi ve robotu olan gelişimi devam eden yerli arama motorudur. 5 Şubat 2018’de yayına başlayan, İngilizce ve Türkçe seçeneği ile yerel değil, uluslararası küresel çapta hizmeti amaçlayan Türk Arama Motorudur. Diğer birçok arama motorundan farklı olarak kişisel bilgileri kaydetmemektedir ve gerçek zamanlı arama sağlamaktadır. İndeksine ekleme talepleri 2 gün içerisinde tamamlanmakta ve en verimli, sağlıklı sonuçları göstermektedir. Meta etiketlerini okumada başarılı ve bir o kadar da robot txt dosyalarını dikkate almaktadır. İstenmeyen sayfaları indeksine almamaktadır. 
    Türk-İslam alemi için önemli olan Ramazan ayına diğer arama motorlarından farklı olarak ayrıcalık vermiş ve gündeme oturmuştur. En önemli özelliği ise asla farklı arama motorlarından veri çekmiyor, kendi özgün veri tabanını kullanıyor olmasıdır. Fakat faaliyeti durmuştur.

Aslında tüm bu arama motorlarının her biri farklı özellikler sunmakta. Tümünde bir bütünlüğü yakalayabilmek olanaksız gibi. Tüm özellikleri ile sağlam bir arama motoru var diyemeyiz. Bu listenin dışında daha yüzlerce yabancı ve onlarca da yerli arama motoru listelemek mümkündür.

Güncelleme (15.06.2021)

Artık Logiw, Bul, Çokya gibi  yerli arama motoru projeleri hizmet vermemektedir. 
Yeni yerli – milli arama motoru projeleri hayata geçirildi. Bunlardan bazıları; 

  1. Azimli.org
  2. Com.com.tr
  3. Artadosearch.com
  4. Ararim.net

Güncelleme (22.05.2021)

Bugün birçok yerli arama motoru projesi son bulmuştur. Şuan faaliyette bulunan bazı yerli arama motoru girişimleri şunlardır;

  • Obiliyo (TurTc devamı),
  • Vuhuv,
  • Azimli.org,
  • Artadosearch,
  • Rastgelelik

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5/5
Blog İstatistikleri
  • 24.497 Okunma
Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.